Mipl: Izdanja će nam biti u domenu epske i naučne fantastike

0

Na srpskoj strip sceni se pojavila nova izdavačka kuća, Mipl, koju ovom prilikom predstavljamo.

Mipl: Izdanja će nam biti u domenu epske i naučne fantastike

1. “Mipl” je poznat po izdavanju društvenih igara. Kako je došlo do osnivanja izdavačke kuće “Mipl” i kako ste došli na ideju da izdajete knjige i stripove?

Dugo se bavimo isključivo društvenim igrama. Oduvek smo smatrali da su igre i stripovi sličan hobi i da privlače slične ljude – oba hobija imaju izraženu kolekcionarsku notu, ljubitelji i stripa i igara imaju istančan ukus za detalje, kao i veliki uticaj vizuelnog – crtež je sve bitniji u društvenim igrama. Glavna razlika je u tome što igranje predstavlja aktivnost koju ljudi upražnjavaju grupno (mada je solo gaming u velikom porastu globalno), tako da smo generalno primetili kod mnogih naših mušterija da čitaju kada su sami a da igraju igre kada su u društvu. Iz tih razloga dugo imamo želju da proširimo ponudu i uđemo u izdavaštvo. Morali su se poklopiti i drugi (mahom finansijski faktori) da bi ušli u ovu avanturu, što se konačno i desilo ove godine tako da danas imamo 3 prodajna mesta, sjajan web shop, odličnu saradnju sa velikim brojem knjižara u zemlji, ljudstvo i logistiku, tako da nam je ova odluka nekako došla prirodno i bez prevelikog opterećenja. 
Drugi veliki razlog je taj što smo i sami ljubitelji stripa i knjige, i zapravo nam naša izdanja donose osećaj istinske sreće i srećni smo što na neki način doprinosimo zajednici. Pretpostavljam da je ovo razlog zbog kojeg se mnogi izdavači bave stripom u Srbiji, tako da se izvinjavam na kliše odgovoru. 

2. Na čemu će izdavačka kuća “Mipl” bazirati svoj ukus kada su stripski i književni naslovi u pitanju?

Od samog osnivanja Mipla imamo tu sreću da u svojim redovima imamo sjajnog čoveka koji se zove Dejan Šibul, koji je veliki ljubitelj stripa i izuzetno poznaje stripsku scenu. On je svoj ukus uspeo da nametne ostataku kolektiva, donoseći nam na čitanje stripove koje voli. Njegov ukus izuzetno gravitira ka amerčkom stripu, ali je naš stav ovde isti kao i kod društvenih igara – strip je hobi za sve i potrudićemo se da vremenom pokrijemo širok spektar stilova.
Što se tiče knjiga, izdanja će nam bez izuzetka biti u domenu epske i naučne fantastike, i ovde bih zaista želeo da se pohvalim da je prvi autor kog izdajemo Brandon Sanderson – najbolji živi pisac fantastike po mišljenju mnogih. 

3. Najavljen je strip ‘’Agent Straha’’ kao vase prvo strip izdanje. Kako je došlo do ideje da izdavanje stripova započnete baš ovim naslovom?

Mi smo definisali 10ak naslova sa kojima bismo počeli (među kojima je bio Fear Agent) koje nije izdala ni jedna kuća u Srbiji ili Hrvatskoj i došli smo do kontakata odgovarajućih izdavača ili agenata. Na žalost, dobili smo odgovore za svega 2 upita, od kojih je jedan bio za Agenta Straha, tako da smo zapravo krenuli sa ovim naslovom bez nekog velikog izbora. Iz mog iskustva, taj prvi kontakt nas kao nepostojećeg izdavača sa agentima je izuzetno težak, i teško sam došao u poziciju da pregovaram oko uslova za kupovinu prava za stripove. Kada smo birali između Agenta Straha i tog drugog naslova (ne bih ga imenovao u ovom trenutku), odabrali smo već pomenut strip zato što je kraći i ima manje materijala. Naime, naš plan je da izdajemo sve delove stripa istovremeno (ili u kratkom vremenskom roku) i da izuzetno brzo kompletiramo serijale, tako da bi umanjili finansjki udar i rizik, odlučili smo se za Agenta Straha. Nemojte me krivo shvatiti, mislimo da je sjajan strip i izuzetno smo zadovoljni našim izborom, plus je možda i bio prvi favorit gore pomenutog Dejana, zapravo našeg urednika za ovo prvo izdanje.

Pročitajte: Slučaj Fibra: Magla nad neurednim poljima

4. Znamo da izdavači stripova ne vole mnogo da obećavaju, niti da otkrivaju svoje projekte. Ipak, možete li da nam otkriti neke planove i naslove kojima će izdavačka kuća “Mipl” obradovati strip publiku?

U momentu pisanja ovog teksta, Agent Straha je jedini strip za koji je Mipl potpisao prava, ali izaći će sva 4 dela istovremeno. Naša politika je da zaista ne komentarišemo naslove za koje nemamo potpisana prava, nije profesionalno a i pomalo je rizično. Bitno je napomenuti da mi primarno jesmo izdavač društvenih igara i da je najveći fokus našeg poslovanja usmeren ka tom hobiju. Strip i knjiga će malo sporijim tempom napredovati (ako prodaja krene iznad očekivane, to će se lako ubrzati), ali svakako želimo da izdamo još nekoliko serijala naredne godine (neke već imamo u planu) i obećavam da ćemo ih otkriti čim prava budu potpisana. Ceo proces izdavanja stripa duže traje nego što smo se inicijalno nadali, i imamo period adaptacije i stabilizacije pred nama. 

5. Možemo li očekivati i strip izdanja nekih domaćih autora?

Ne vidim zašto da ne. Kvalitet izdanja je primarno merilo kojim ćemo se voditi prilikom odabira naslova, sa obzirom da očekujemo da veliki broj izdanja prodajemo u našim prodavnicama, razgovorom sa kupcima i preporukom prodavca. Tako da, ukoliko domaći autori imaju (po našem ukusu) kvalitetniji strip od onoga što je dostupno među stranih stripova, otvoreni smo za saradnju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x