Početak novog početka za Dilana Doga

0

30. novembra počinje početak novog početka za Dilana Doga, kako najavljuju u izdavačkoj kući Boneli.

Početak novog početka za Dilana Doga

Početak novog početka biće obeležen trilogijom koja će početi sa brojem 435. a po završetku trilogije lik Dilana Doga će biti vraćen u status koji je sličniji onom na samom početku serijala, kako je želeo njegov tvorac, Ticijano Sklavi.

Prvo deo trilogije, pod naslovom Dva minuta do ponoći, pisaće Roberto Rekioni, aktuelni urednik serijala, uz crtež Đorđa Pontrelija. Kasnije, sledeća dva albuma će pisati Barbara Baraldi, a crtati Serđo Đerasi.

U nastavku možete videti naslovnicu i par stranica iz 435. broja, uz sinopsis:

„Moj svet se raspada… nedoslednosti narativnog tkiva repliciraju se kao rastuća tumorska masa… Svi moji proračuni su bili… pogrešni!”, kaže Džon Goust, dok se verzija Dilana Doga iz prošlosti misteriozno pojavljuje na Krejven Roudu, a Smrt se vraća da prošeta ulicama Londona…

Dilan Dog se ponovo menja i ovoga puta to čini vraćajući se u prošlost. Kustos serijala Roberto Rekioni je napisao dugačku objavu na Instagramu kako bi razjasnio stvari koje se tiču budućnosti lika.

Postoje neke stvari koje treba reći u pripremi za ovu novu polaznu tačku, ako želimo da je tako definišemo. U stvari, promene se tiču i vanrednih serijala Dilana Doga, posebno jednom koji izlazi svake godine i koji nam već neko vreme govori o paralelnom univerzumu van kontinuiteta: govorimo o Planeti mrtvih. Ta saga se može smatrati završenom, barem prema rečima samog Rekionija. U specijalu 36 objavljenim ovog meseca, počela je nova priča pod nazivom Projekat Hiks, a napisao ga je Bilota, autor Planete Mrtvih.

Pročitajte: Sukob Mila Manare i Ilona Maska

Rečioni nam objašnjava da je upravo pomenuti Projekat Hiks priča u kontinuitetu na pola puta između prethodnog narativnog univerzuma prepunog zombija i novog Dilana koji će debitovati sa brojem 435. u redovnom serijalu. Još jedan važan deo mozaika je Dilan Dog Obojeni program, najavljen za mesec novembar. Taj novembarski Obojeni program će se povezati sa Dilan Dogom 399. pre prvog ‘resetovanja’ narativa u redovnom serijalu Dilan Dog, a takođe će se povezati sa brojem 435.

To znači da se lik vraća osnovama. Urednička linija koju je Rekioni predložio u poslednje 3 godine pravi korak unazad. Očigledno, sam Sklavi je tražio ovu novu promenu kursa. Evo šta Rekioni piše o tome:
„Gospodo, stvari su vrlo jednostavne: Ticijan je izabrao ovaj put. Tvorac lika je, posle deset godina eksperimentisanja, preokreta i revolucija, osetio potrebu da Dilana vrati u „više domaću” i za čitaoce uobičajeniju dimenziju, a mi (izdavačka kuća, redakcija, urednik, autori ) pratili smo njegova uputstva i učinili da se to dogodi“.

Sa brojem 435 počinje nova trilogija koja će stoga dovesti do resetovanja lika, te će se Dilan Dog vratiti u kontinuitet sa prošlošću. Moramo priznati da poslednjih godina eksperimentisanja nije nedostajalo. Postojao je meteorski ciklus, zatim ciklus 666, a pre svega resetovanje koje je počelo od broja 407. U stvarnosti, za mnoge čitaoce ova velika promena se nikada nije dogodila, a možda je upravo to ono što je ubedilo i samu izdavačku kuću Boneli da traži da se Dilan Dog vrati svom poreklu i uobičjenoj dimenziji.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x