“Tri brata Bill”: Teksov susret sa trojicom neumoljivih revolveraša!

0

Tri Brata Bil su stari, italijanski strip junaci još iz 1950-ih godina.

tri brata bill stripblog

Njihova pozicija tada je mozda bila zanemarljiva, ali Blek, Sem i Kid Bil u svojim različitostima su postali inspirativni likovi za mnoge strip autore, pa čak i mnogo decenija posle. Stvorio ih je niko drugi do Đanluiđi Boneli, a prve table 1952. godine u seriji nedeljnih stripova edicije dell’Edizioni Audace crtao je Đovani Benvenuti uz povremenu asistenciju Roja D’Amija. Nakon dvadeset sedam nastavaka, stali su sa izlaženje, da bi se 1955. godine ponovo vratili nestali 1956. u moru različitih Bonelijevih stripova.

Ovoga puta, 2020. godine (Ludensovo izdanje Maxi Texa 27. 2022. godine) urednik serijala Teks u izdavačkoj kući Serđo Botneli Editore Mauro Boseli je ponovo oživeo likove Bleka, Sema i Kida Bila u avanturi “Tri brata Bill”. 

Ova tri antijunaka su prikazana kao neustrašiva tri pustolova, sa jakim osećajem za pravdu. Blek Bil kao najstariji među njima i mozak svake operacije bio je presdstavljen pomalo zastrašujuće, poput grobara sa dugim crnim plaštom od mantila i crnim šeširom, a frizurom, bradicom i brčićima nalik na Kita Karsona. Sem Bil je predstavljen kao klasičan američki “rednek”, traper sa krznenom kapom sa repom na glavi, dok je Kid, najprijatniji među njima prikazan kao veliki ženoljubac, ali i opasno odvažan revolveraš. Njih trojicu je otac, gorostas kojem niko nije mogao doakati, sem iz mučke zasede, na samrti zavetovao da nikada oružje neće potegnuti da bi ubili nekoga, osim u samoodbrani i u pravedne svrhe. Braća Bil su ga poslušala, ali su i znali prouzrokovati i režirati okolnosti u kojima bi tako nešto bilo moguće uraditi, a ne prekršiti očev zavet. 

tri brata bill stripblog

E sad, gde su tu Teks i družina? Teks i Karson su se udržili sa braćom Bil kako bi sprečili ilegalnu trgovinu oružjem kojom se ono dobavljalo do pobunjene grupe crvenokožaca kako bi se oni borili protiv bledolikih. 

Boseli je u ovoj epizodi mnogo toga želeo da kaže i mnogo toga rekao. Epizoda je urađenja na majstorski način sa veoma dobrim zapletima, a crtač Alesandro Pičineli je sve začinio neverovatnim ilustracijama. Ono što nedostaje u ovoj priči jeste to da se ona vezuje za originalne epizode 715-719 koje imaju veze sa Teksovom i Cochiseovom borbom (poglavica prijateljskog plemena) sa jednim od vođa pobunjenika. Do tih epizoda još izdavački nisu stigli, pa čak ni Libellus, a priča ima odrednicu i na Gigant 32.

Svakako je veliki poduhvat bio objaviti priču o braći Bil, i veliki omaž je dat samom Đanluiđi Boneliju na fenomenalan način. Kada se sve objavi i kockice slože priča će imati mnogo jaču pozadinu i dubinu, za sada ostaje kao jedna dobra i dugačna western priča, sa sjajnim zapletom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x