“They Called Us Enemy”: Još jedna strana američkog terora!

0

Džordž Takej, poznat po tumačenju lika Hikaru Sulu u kultnom sfi serijalu “Zvezdane staze” napisao je svoje grafičke memoare koji su postala veoma popularna i na Njujork Tajmsovoj listi bestselera visoko kotirana knjiga. 

Prikaz stripa “They Called Us Enemy” autora Džordža Takejia i grupe autora u izdanju Faber & Faber

“They Called Us Enemy” – “Zvali su nas nepreijateljima” je grafička novela nastal 2019. godine koju je Takeji napisao zajedno sa Džastinom Ajsingerom i Stivenom Skotom, a ilustrovao ju je Harmoni Beker govori o jednom veoma teškom periodu koji je ovaj glumac, umetnik i aktivnista proveo sa svojom porodicom.

Pročitajte: “Moj otac boksač”: Život sa druge strane ringa…

U liberalnom i demokratkom drustvu “bajnih Sjedinjenih Država”, provlačilo se mnogo zvaničnog rasizma. Nasilje nad manjinskim grupama, istrebljivanje domorodačkog stanovništva i uništavanje grupa koje su zajedno sa svima gradile tu veliku državu, za koju se smatra da je najveća sila na svetu, bilo je svakodnevica i opšte društveno prihvaćeno, čini se. U ratnim okolnostima i zaraćenom svetu, 1942. godine, predsednik Sjedinjenih Američkih Država je Frenklin Ruzvelt je doneo odluku da se svo japansko življe sa zapadne obale odvede u jedan od deset “centara za preseljenje”. Ovde su oni bili godinama pod oružanom stražom, miljama udaljeni od kuća.

Takeji je opisivao deo svog odrastanja u ovakvim okolnostima između ograda sa bodljikavim žicama. Prikazan je teror američkog sistema, ali i male radosti, vragolije. Ispričao je očevu priču o veri u demokratiju, teškim odlukama njegove majke i tome kako je on kao četvorogodišnjak doživeo da se njegova rodna zemlja našla u ratu sa državom odakle vuče poreklo. 

Knjiga je višestruko nagrađivana i stekla je veliku popularnost širom sveta. 

enemy stripblog

Potresna ispovest jednog od glumaca legendarnog naučno-fantastičnog serijala udrzmala je javnost kada je objavljena. Danas, postoji ekskluzivno izdanje, obogaćeno različitim i mnogobrojnim propratnim materijalima. Ovakva štiva su i te kako značajna, kako bi se posložile stvari i neke nazvale pravim imenom. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x