Balkanska smotra: Najstariji na Balkanu, najmasovniji na svetu!

0

“Ne postoji toliko impresivna i globalana strip manifestacija poput Balkanske smotre mladih strip autora…

najstariji na balkanu stripblog

Na ovom festivalu ima radova iz 82 zemlje, to je gotovo polovina država koje uopšte postoje u svetu!” Izjavio je začuđeno Britanac Pol Gravet, autor knjige “1001 strip koji morate pročitati pre nego što umrete”, i vodeći poznavalac stripa na svetu kada je obavešten ovogodišnja Balkanska smotra ima rekordnih 3046 učesnika iz 82 zemlje sveta sa šest kontinenata.

Pročitajte: Izložba i radionica Sare i Ane Živković na manifestaciji “Zlatni dan”

Balkanska smotra mladih strip autora ove godine puni 25 godina postojanja, što je čini najstarijim strip festivalom na čitavom Balkanu, od blizu pedeset manifestacija posvećenih stripu koje danas postoje na prostoru Turske, Grčke, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije! Četvrt veka kontinuiranog rasta festival obeležava tako što po prvi put u svojoj istoriji traje ne tri, već sedam dana – od 21. do 27. juna! Takođe, ovu priliku naročitom će učiniti još i stripovsko pobratimljenje između Leskovca i Brašova u Rumuniji 24. juna, kada će izložba Balkanske smotre i zvanično biti otvorena. Tom prilikom će Protokol o saradnji potpisati predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i direktor Regionalnog muzeja u Brašovu Nikolae Pepene. Leskovac je jedinstven u Istočnoj Evropi po tome što se po stripu pobratimio sa već dva balkanska grada, Sofijom iz Bugarske i Herceg Novim iz Crne Gore, pa će Brašov, koji je faktički centar stripa u Rumuniji, biti treći grad u regionu s kojim će biti uspostavljena bliža saradnja. Na kraju, ovu konkretnu smotru čini specijalnom i prateća izložba “Nešto se izgleda dešava u belgijskom stripu” postavljena u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”, koju će lično otvoriti Ataše za kulturu ambasade Kraljevine Belgije Bertrand Fontejn. U pitanju je izložba u organizaciji “Wallonia-Brussels International (WBI)” o mladim snagama stripa u Belgiji koja se nakon dosadašnjeg prikazivanja u Kini, Brazilu i Maroku po prvi put izlaže u Evropi – upravo u Leskovcu, na Balkanskoj smotri!

Tridesetak aktivnosti kojima će se obeležiti ovaj jedinstveni jubilej dešavaće se širom Leskovca, u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke “Radoje Domanović” i Osnovne škole “Josif Kostić”, a u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”. Posetioci će imati prilike da prisustvuju raznolikim tribinama, okruglim stolovima, otvaranjima izložbi, demonstracijama crtanja, radionicama, predavanjima, master klasovima, dodelama nagrada pa čak i jednim video mostom sa strip autorima iz Nigerije u Africi! Ove godine, za razliku od ranijih manifestacija, postoje tri uvodne aktivnosti koje prethodne zvaničnom svečanom otvaranju Smotre u petak 24. juna. U pitanju su dodela nagrade Prijatelj stripa njegovoj ekselenciji ambasadoru Kraljevine Belgije Koenradu Adamu 21. juna u svečanoj Sali grada Leskovca, predavanje i radionica “Ja sam (grafički roman) Akiko” pesnika Stefana Tićmija i Leskovačke škole stripa u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” 22. juna i otkrivanje murala Darka Nikolića posvećenog Nikoli Mitroviću Kokanu (1933-1997) u Osnovnoj školi “Josif Kostić” 23. juna. Sem tri uvodne, Smotru ove godine karakteriše i jedna završna aktivnost. Naime, 27. juna će Leskovačka škola stripa prirediti stručno vođenje i strip radionicu za oko 120 učesnika Kampa RTS-a, Ministarstva prosvete i Sportskog saveza Srbije za decu iz dijaspore.

Smotri će lično prisustovati i oko 50 gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Finske, Nemačke, Poljske, Češke, Turske, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. U okviru Međunarodne strip konferencije koja se odigrava u sastavu Balkanske smore, iz Nemačke nam stiže Remus Brezeanu, koji radi za američkog izdavača “Aftershock”, a iz Finske Damjan Georgijevski, koji će održati masterklas “Od linije do ilustracije”. Jedan od najperspektivnjih poljskih strip autora Igor Wolski održaće predavanje na temu savremenog poljskog stripa, a češki strip teoretičar Pavel Pilch, koji je na Univerzitetu u Brnu doktorirao temom “Jugoslovnski i post-jugoslovenski ratni stripa 1918-2018” predstaviće nam češki strip uz dodatak predavanja “(Anti)ratni strip – deveta umetnost u službi mira”. Na smotri će gostovati predsednik Sekcije za strip u udruženju likovnih umetnika Bugarske Petar Stanimirov kao i jedan od najuglednijih rumunskih autora Viktor Drđiniju. Gosti smotre biće i proslavljeni domaći strip autori koji sa uspehom rade za najveće američke i evropske strip izdavače, među kojima se ističu Vladimir Krstić Laci, Dejan Nenadov, Dražen Kovačević, Vladimir Aleksić, Saša Jovanović, Siniša Banović, Tiberiu Beka i brojni drugi strip autori iz Srbije.

U subotu 25.6 u 19:00 časova Leskovac će prvi u Evropi imati priliku da vidi izložbu „Nešto se izgleda dešava u Belgijskom stripu“ u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“, koju će otvoriti ataše za kulturu Belgijske ambasade Bertran Fontejn. On će pre otvaranja održati predavanje o novim tokovima stripa u Belgiji. U 20 časova u Narodnom muzeju poljski autor Igor Wolski otvoriće izložbu „Savremeni poljski strip“ koja donosi zaista fascinatnu perspektivu Poljskog stripa kroz izbor od pedesetak najzanimljivih autora u novijoj istoriji poljskog stripa koji je načinio jedan od ključnih ljudi poljskog stripa, Pawel Timefijeuk.

Balkanska smotra se od samog svog početka 1998. godine profilisala festival sa pedagoškim karakterom, u čemu je svih ovih gosina na žalost u regionu ostala usamljena. Smotra stoga i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, s ciljem da ohrabri mlade autora da nastave sa bavljenjem devetom umetnošću. Uz ove nagrade, Smotra dodeljuje i najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji pod nazivom „Nikola Mitrović Kokan”. Ovogodišnji dobitnici su Nikola Maslovara iz Odžaka i Saša Rakezić iz Pančeva. Uz to, biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, koju ove godine osvaja grčki autor Vangelis Papavasiliou Vagos. Nagradu „Prijatelj stripa“, koja se daje osobi koja se ne bavi aktivno stripom ali isti pomaže, uz ambasadora Kraljevine Belgije Koenrada Adama za 2022. godinu odlukom tročlanog žirija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Bugarske dobija i Nikolae Pepene, direktor Regionalnog muzeja u Brašovu i pokretač projekta CAN FOR BALKANS za stvaranje mreže istorijskog stripa na Balkanu.

Grad Leskovac je nastavio da podržava Smotru, a po treći put uzastopce to je uradilo i Ministarstvo kulture i informisanja. Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Marko Stojanović, jedan od organizatora povodom velikog jubileja kaže: “Puno znače reči Pola Graveta o tome kako na polju stripa po broju učesnika i zemalja iz kojih dolaze dokumentovano “niko nema ono što Srbin imade”. O tome svedoči i odluka Belgijske ambasade da upravo u Leskovcu, na Balkanskoj smotri, napravi evropsku premijeru izložbe posvećene budućnosti belgijskog stripa. Kad se setim nepoverenja s kojim je dočekana moja ideja da se pokrene jedan festival posvećen mladim strip stvaraocima, kakav sam i sam tada bio, i naših skromnih početaka te davne 1998. godine, ne mogu da verujem da smo istrajali u ovoj misiji već velikih dvadeset pet godina, niti koliko smo daleko stigli u našoj misiji popularizacije stripa. Ko je tada mogao da pretpostavi da ćemo postati najstariji festival na čitavom Balkanskom polustrvu te da će naš jubilej od 25 godina postojanja svojim uveličati neka od najvećih imena svetskog stripa danas poput Brajana Bolanda, Đanpjera Kasertana, Žana Van Hama, Paskvala Frisende, Gžegoža Rosinskog, Ticijana Sklavija, Jakuba Rebelke, Stefana Bilje, Pitera Snejbjerga, Tonija Sandovala i mnogih drugih?”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x