Kako su nastajale Nindža Kornjače + Skice

0

Nindža Kornjače su nastale kao kasnonoćna šala dvojice prijatelja.

Jedne noći u studiju Mirage u novembru 1983. Kevin Istman i Piter Lerd su naporno radili na poslednjem poglavlju svog stripa Fugitoid kada je Istmen, pogođen nekom nepoznatom inspiracijom, nacrtao maskiranu „nindža kornjaču“ koja je nosila nunčake. Pokazao ga je Lairdu, a njih dvoje su se nasmejali čistoj gluposti ove premise. skice

„Pit je zatim nacrtao bolju od moje“, seća se Istman. „Onda sam, naravno, morao da nacrtam bolje skice od njega, pa sam nacrtao njih četiri kako stoje u dramatičnoj pozi. To je bilo olovkom, ali Pit je to prešao mastilom i dodao „tinejdžerski mutanti“ u moj deo naslova koji je glasio „nindža kornjače“. Upi*ali u pantalone od smeha te noći, da budem iskren i govorili da je to najgluplja stvar ikada.”

Međutim, što su više razmišljali o tome, to su više potencijala videli u ovom neobičnom konceptu. Pošto se njihov rad na prvoj Fugitoid priči bližio kraju, par je odlučio da Nindža Kornjače postanu njihov sledeći strip projekat. Crpeći inspiraciju iz nekih od svojih omiljenih savremenih stripova, uključujući epsku samurajsku avanturu Frenka Milera, Ronina, i njegovu proslavljeni rad na Marvelovom Derdevilu, zajedno sa zajedničkom ljubavlju prema Džeku Kirbiju, počeli su da rade na razvoju univerzuma Nindža Kornjača.

Priča o poreklu Nindža Kornjača odala je omaž prvom izdanju Daredevila iz 1963. godine, u kojem je mladi Met Merdok zaslepljen radioaktivnim izotopom u nesreći, dok je pokušavao da spasi starog slepog čoveka na prelasku ulice od nadolazećeg kamiona. Istman i Lerd su napravili priču u kojoj se nakon što je kanister sa tim radioaktivnim izotopom udario u Meta Merdoka, sudario sa slučajnim prolaznikom koji je nosio akvarijum u kome su bili njegovi ljubimci, četiri bebe kornjače. Kornjače padaju niz rešetku u kanalizaciju ispod, gde ih je otkrio radoznali pacov Splinter. Splinter je bio ljubimac prognanog nindža ratnika Hamato Jošija, kojeg je zajedno sa svojom ljubavnicom Tang Šenom, izdao i ubio Oroku Saki, koji je okrivio Jošija za smrt svog brata, Oroku Nagija.

POVEZANO: Zašto Nindža Kornjače imaju maske različitih boja?

Splinter je bio pandan liku iz Derdevila, Stiku, nindža majstoru koji je stvorio Miler koji je mladog Meta Merdoka naučio borilačkim veštinama. „Mislim da smo izabrali pacova jer smo, dok smo počeli da radimo priču za prvo izdanje TMNT-a, znali da će se mnogo toga odvijati u odvodima i kanalizaciji i mračnim uličicama grada, i shvatili smo da je uobičajeno stanovnik tih mesta bio je skromni pacov.”

Pošto je moćni nindža klan The Hand bio je glavni neprijatelj Daredevilu tokom Milerovog mandata, bilo je sasvim prirodno da se Kornjače nađu u sukobu sa The Foot klanom nindži čiji je vođa, Šreder. Šreder je bio niko drugi do Oroku Saki. Istman je inspiraciju za dizajn Šredera uzeo iz metalnog rende za sir koji se Istmanu učinio kao potencijalno smrtonosno oružje u rukama pogrešne osobe.

Koristeći Lairdovu kopiju Jansonove Istorije umetnosti za inspiraciju, par autora je izabrao imena za Kornjače koristeći imena četiri njihova omiljena renesansna umetnika: Leonardo, Mikelanđelo, Donatelo i Rafaelo. Pošto su četiri kornjače bile praktično identične po izgledu, posebno pošto je strip trebalo da bude objavljen u crno-beloj boji, Istman i Lerd su razlikovali četiri kornjače po izboru oružja: Leonardo bi držao dva mača katane, Mikelanđelo je koristio nunčake, Donatelo je koristio Bo štap, a Rafael je dva tradicionalna sai noža. A majstor Splinter, mutirani pacov, je bio taj koji je preuzeo zasluge za imenovanje Kornjača u prvom broju. Majstor Splinter, međutim, nije bio sklon pravopisu, pa je svog učenika koji drži nunčake nazvao „Michaelangelo“, te je pogrešno napisano ime ostalo uz lik u godinama koje dolaze.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x