Prvi Marvelov strip prodat za $2.4 miliona

0

Prvi Marvelov strip prodat je za više od 2,4 miliona dolara.

Prvi Marvelov strip prodat za $2.4 miliona

Odštampan 1939. godine, Marvel Comics No. 1 prethodi onome što fanovi Marvelovog univerzuma poznaju danas. Prvi Marvelov strip ikada objavljen prodat je za više od 2,4 miliona dolara putem online aukcije.

Pre nego što su Sten Li, Stiv Ditko i Džek Kirbi, među nekolicinom drugih kreatora, pomogli da se Marvel oblikuje u kultnog izdavača, superheroji nisu bili u fokusu stripova. Slično DC Comics-u koji je nekada bio “National Comics”, izdavač Marvel Comics se zvao „Timely Comics”. Kasnije su tek uzeli njihov prvi naslov kao brend kompanije, baš kao što je DC odao počast popularnom Detective Comics-u.

Anonimni kupac koji je kupio izdanje Marvel Comics-a No. 1 na aukciji za više od 2,4 miliona dolara je muškarac, kolekcionar stripova u svojim 40-im koji ne živi u Americi.

Pročitajte: Gaša Šeptrlja u novim avanturama posle 30 godina

Za razliku od većine modernih stripova, izdanje obuhvata 68 stranica, za razliku od današnjeg standarda od 21 ili 22 stranice. Ovaj strip je takođe prvi put predstavio neke likove, kao što su Namor the Submariner i prva iteracija lika Human Torch, koja prethodi Džoniju Stormu iz Fantastične četvorke. Visoka cena je posledica ovih detalja, kao i njegovo neverovatno očuvano fizičko stanje, s obzirom da je štampan 1939. godine.

Prošle godine, druga značajna debitantska izdanja su takođe prodata za milione, uključujući Amazing Fantasy No. 15, koja je poznata po prvom pojavljivanju Spajdermena, a kupljena je za rekordnih 3,6 miliona dolara. U januaru je kopija Neverovatnog Hulka #1 (1962.) prodata za skoro pola miliona. 

Ovakvi stripovi nastavljaju da rastu u svojoj vrednosti kako popularnost likova raste u javnoj svesti, uključujući i stripove koji su prvi put prikazali opskurnije likove kao što je Moon Knight. Međutim, prvi Marvelov strip koji je kasnije uticao na ime izdavača uvek će imati veliki značaj za kolekcionare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x