Preminuo jedan od začetnika “Profesora Baltazara” Borivoj Dovniković Bordo

0

Jedan od najcenjenijih umetnika iz oblasti vizuelne umestnosti u bivšoj Jugoslaviji, Borivoj Dovniković Bordo napustio nas je 8. februara, preminuvši u zagrebačkoj bolnici Dubrava, svega dva meseca nakon što je napunio 91. godinu.

bordo stripblog

Bordo je bio jedan od najcenjenijih strip crtača, autora animiranih filmova, karikaturista, ilustrator i grafički dizajnera na prostoru bivše Jugoslavije.

Bordo je rođen u Osijeku, ali je po formiranju Nezavisne države Hrvatske bio primoran da se sa ocem preseli u Srbiju gde je našao svoje utočište, a u Zagreb dolazi 1949. godine, gde upisuje Likovnu akademiju.

bordo stripblog

Svoje karikature je objavljivao pedesetih godina dvadesetog veka u “Kerempuhu”, a najpoznatiji je po tome što je bio jedan od začetnika “Profesora Baltazara”, dok su poznati i filmovi “Lutkica, “Škola hodanja”, “Znatiželja”, “Krek”, “Uzbudljiva ljubavna priča”, “Ljubitelji cvijeća” i “Putnik drugog razreda”. Svoje ilustrovane radove je pored spomenutog “Kerempuha”, objavljivao i u “Novostima”, “Ježu” “Identitetu”, “Prosvjeti” i “Hrvatskoj ljevici”.

Autor je primio i više nagrada za životno delo, a film “Znatiželja” je 2000. na Festivalu u Ansiju uvršten među 84 najboljih animiranih filmova u istoriji.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x