Milo Manara će adaptirati “Ime Ruže” Umberta Eka u strip

0

Milo Manara radi na strip verziji bestselera “Ime Ruže” Umberta Eka.

Milo Manara će adaptirati “Ime Ruže” Umberta Eka u strip

5. januara ove godine beležen je 90. rođendan Umberta Eka i to je povod za nastanak strip adaptacije njegovog najpoznatijeg naslova. ruže

Vest o Manarinoj strip adaptaciji Ekovog romana objavio je Igort, strip autor i urednik časopisa Linus. U januarskom broju časopisa, posvećenom pokojnom filozofu i piscu, nalazi se i intervju sa Milom Manarom u kome se objašnjava njegov izbor da knjigu pretvori u strip.

Na ovu ideju je došla Elisabetta Sgarbi, izvršni i urednički direktor izdavačke kuće La Nave di Teseo, koja je objavila najnoviju verziju romana “Ime Ruže” obogaćenu crtežima i pripremnim beleškama autora.

Ime ruže u stripu, šta mislite? Ko bi to mogao da uradi? Kao odgovor, imao sam stvarne vizije“, kaže Igort. „Video sam stranice, kao da već postoje u nekom paralelnom univerzumu. To sam odmah preneo Milu, telefonom. „Video sam to sa tvojim stilom, zamislio sam da si ti dizajnirao.” Manara je bio iznenađen, prijatno iznenađen. I uprkos činjenici da je radio na drugom stripu i da mu je taj dosadni telefonski poziv odvukao pažnju, počeo je ozbiljno da razmišlja o tome.”

Pročitajte: Znate li da Scarface ima svoj strip nastavak?

Igort potom dodaje da je otkrio da je Eko cenio Manarin rad, a da je stiglo i odobravanje Eko porodice. Strip adaptacija Ime Ruže trebalo bi da bude objavljena u delovima u magazinu Linus u narednim mesecima, a kasnije će biti objavljeno i luksuzno integralno izdanje.

Tokom godina, roman Ime ruže je preveden na oko 50 jezika, sa preko 60 miliona prodatih primeraka širom sveta. Takođe je dobio nekoliko prestižnih nagrada, a uvršten je na listu 100 najvažnijih knjiga dvadesetog veka koju je sastavio francuski list Le Monde. Tokom godina, Ime ruže je takođe dobio filmsku adaptaciju koju je 1986. režirao Žan-Žak Ano, sa Šonom Konerijem i Kristijanom Slejterom, a kasnije i televizijsku mini seriju iz 2019. sa Džonom Turturom i Rupertom Everetom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x