Koje moći je Supermen imao kao beba?

Klarka Kenta, Kal Ela iliti Supermena svetska strip javnost poznaje još od davnina. Njegove epizode se decenijama objavljuju i svake godine nekim posebnim serijalom obraduju fanove.

kao beba stripblog

Supermena su stvorili scenarista Džeri Sigel i Džo Šuster 1938. godine u Action Comics broj 1. Ovi autori su majstorski stopili biblijske priče i mitove u lik novog stripskog junaka, koji se često uzima kao prvi superheroj, što možda i jeste, jer je od samog postanka imao neverovatne, nadljudske, vanzemaljske moći, veće od drugih maskiranih strip likova koji su nastali pre njega. Supermen je poslat sa umiruće planete Kripton na Zemlju u letelici, što nas asocira na priču o Mojsiju, zapravo o tome kako je tog biblijskog mesiju jevrejskog naroda majka pustila u kolevci niz reku kako bi ga spasila. To što je Supermenu glavni neprijatelj Kriptonit, upravo element sa rodne planete, to možemo povezati sa simbolom Ahilove pete. Supermen je bio obdaren moćima da leti, da ima rendgenski pogled, da je odporan na metke i jači od svih zemaljskih sila, od kada smo ga upoznali, ali su se vremenom i serijalima koji su dolazili neke nove pojavljivale, neke nestajale, neke više dolazile do izražaja, neke manje.

kao beba stripblog

Pročitajte: Berni Rajtson ilustruje priče Edgar Alan Poa (GALERIJA)

Međutim, koje supermoći je Superman imao kao beba, dok još uvek nije postao preko dana novinar, a kada zagusti superheroj?

U “zlatnom dobu” Supermen je od malih nogu, već po prohodavanju pokazao svoju izuzetnu snagu podižući nameštaj u kući, što je dovodilo do ludila i enormnog čuđenja njegove roditelje na Zemlji, tačnije ljude koji su ga pronašli i usvojili. U kasnijim interpretacijama Supermenovog odrastanja, u “srebrnom” i “bronzanom” dobu imamo sličan tok razvoja moći. Međutim, Supermen modernog doba, naročito onaj u izvedbi Džona Birna svoje prve moći pokazuje tek u tinejdžerskom dobu. Ali, još kasniji prikazi odrastanja prvog superheroja, tačnije našem dobu bliži, se vraćaju izvornim pričama i Supermen je u stanju, kao u legendarnom filmu da podigne kamion i slično, kao veoma mali dečak.

Supermen je od postanka prikazivan kao neko ko je kao mali, poput Herkula ubio zmije u kolevci, neko ko je u stanju da razori sve što vidi u igri, da ga razbuca “kao dete zvečku”. Te moći su u kasnijim serijalima prešle i na njegovog sina, kojem je stena od stotinak kilograma bila poput kamenčića kojim se prave “žabice” u vodi. Poput prve naslovnice u kojoj Supermen diže automobil iznad glave i razbija ga o stenu, Supermen je tim stopama krenuo od malih nogu i snaga koju pokazuje stvorena je rođenjem, davno, na njegovoj planeti, a na Zemlji je to postalo toliko veliko, zbog slabosti onih bića koja ga okružuju…

novi baner

Kad sve ovo uzmemo u obzir, možda Supermenu i nije toliko teško da bude superheroj..?

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x