Kafkina „Metamorfoza“ u novoj strip adaptaciji

0

Jedno od najpoznatijih Kafkinih dela i književni klasik „Metamorfoza“, dobija novu strip adaptaciju na raskošnim tablama strip autora Serđa Vanela.

„Metamorfoza“ je remek delo književnosti koje je napisao jedan od najvećih pisaca dvadesetog veka, Franc Kafka.

Između magičnog realizma i egzistencijalizma, praški pisac je anksioznost, sumnje i strepnje savremenog čoveka preneo na papir. Glavni junak priče, Gregor Samsa, neumorno radi na otplati očevih dugova i izdržavanju porodice. Nema prostora za razonodu ili međuljudske odnose. Gregor ne bira, ne odlučuje, ne vodi računa o sebi, on trpi i žrtva je drugih.

Jednog jutra, nakon buđenja, otkriva da se pretvorio u insekta. Tako se nalazi marginalizovan, odbačen, nesposoban da reaguje. Rezultat je alegorija otuđenja pojedinca unutar porodice i društva, metafora za izolaciju „drugačijeg“ i nemogućnost komunikacije sa bližnjima koju je i sam Kafka iskusio na sopstvenoj koži.

Pročitajte: Mladi Teks upoznaje starog Zagora – Nove table najiščekivanijeg strip krosovera

Svojim „prljavim” i ekspresionističkim stilom, uključujući mastilo, pastele i akvarele, strip autor Serđo Vanelo pretočio je u slike izmučene atmosfere najpoznatijeg Kafkinog dela u grafički roman u boji. 

Rođen u Luniju 1. februara 1968. godine, diplomirao sa odličnim uspehom na Akademiji lepih umetnosti u Karari i stekao specijalizaciju za nastavu na Univerzitetu u Pizi, Serđo Vanelo je profesor slikarstva i umetnosti i discipline slike. Njegova umetnička aktivnost izražena je pre svega stripom i slikarstvom. 

U izdanju Edizioni NPE, stripska verzija književnog klasika Metamorfoza izlazi 11. novembra u Italiji, u tvrdom koričenju na 108 stranica.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x