Šta se desi kad se spoje Shazam i Superman?

0

Poslednji sin Kriptona smatra se najmoćnijim DC-ijevim superherojem, ali šta se desi kada Superman bude prožet snagom Shazama?

Uprkos tome što je Superman smatran najmoćnijim, Shazam, nekadašnji Captain Marvel, smatran je jednim od retkih heroja koji je u rangu sa Supermanom. Šta se desi kada se dva takva heroja spoje?

U jednoj čudnoj avanturi Srebrnog doba koja se odigrala u Action Comics #768 čiji su autori Joe Kelly i Duncan Rouleau, Shazam i Superman su se spojili, odnosno Superman je bio prožet svim moćima Shazama. 

Porodica Shazam, tada poznata kao porodica Marvel, ostala je bez svojih moći zahvaljujući drevnom božanstvu u obliku žabe. Mary Marvel je poludela, superbrzina Captaina Marvela mlađeg je podešena na overdrive, dok je Shazam sveden na to da su njegova usta potpuno nema, i da može da izgovori samo jednu reč, a to je Superman. Podsećamo da je Shazam potpuno bespomoćan dečak Billy Batson, koji tek kad izgovori magičnu reč Shazam! postaje moćni superheroj, stoga ako ne može da govori, potpuno je lišen svih svojih moći.

Pročitajte: Kako su izgledali superheroji DC Comics izdavačke kuće kada su se prvi put pojavili!

Trio koji čine Mary Marvel, Captain Marvel Jr. i Shazam putuju u Mtreopolis u potragu za Supermanovom pomoći. Kada ga pronađu, on ih vraća nazad u Fawcett City, gde po povratku zatiču džinovsko božanstvo u obliku žabe. Shvativši šta treba da radi, Superman izgovara reč Shazam! i dobija sve Shazamove moći. Tada uleće žabi u usta i suočava se sa božanstvom iznutra, gde koristi mudrost Solomona kako bi diplomatski rešio ovu situaciju. 

Epizoda možda zvuči bizarno, što je krajnje razumljivo jer ipak potiče iz Srebrnog doba stripova. Ono što je svakako najzanimljivije je hibrid Superman/Shazam koji je tom prilikom nastao. Superman nikada nije potcenjivao Shazama, ali se njegova perspektiva o ovom superheroju zauvek promenila. Kada je bio prožet moćima Shazama, Clark je bio istovremeno oduševljen i uplašen zbog tolike moći koje nije bio svestan. Izgovorio je da nije imao pojma za šta je sve Shazam sposoban…

Ovo je bila jedna od retkih situacija u kojima je Shazam pozajmio svoje moći nekom drugom superheroju, te svakako sama ideja nije zanemarljiva. Zamislite kako bi bilo kada bi ove moći pozajmio smrtniku poput Batmana…

Korišten materijal sa portala Screenrant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x