Green Arrow 80 godina: Kako je nastao popularni superherojski strelac?

0

Green Arrow, zeleni strelac, će novembra ove godine proslaviti 80 godina od kada se prvi put pojavio u More Fun Comics-u 1941. godine, u broju 73. Njegove avanture se nižu decenijama, kako u okviru vlastitog, redovnog serijala, tako i u okviru specijalnih izdanja i pričama Justice League.

green arrow stripblog

Ovaj like je nastao iz glave Morta Weisingera i pera Georgea Pappa. Weisinger je želeo da napravi strip junaka koji će biti pandan Robinu Hudu, usamljenom osvetniku koji se služi lukom i strelom, a otima od bogatih da bi dao siromašnima. Neposredna inspiracija za lik je došla  od filma The Green Archer Jamesa Hornea iz 1940. godine, baziranog na noveli Edgara Wallace-a iz 1923.

Pročitajte: Batman: The World – 32 autora iz 14 zemalja stvorili su novi strip o Betmenu

Prva epizoda objavljena 1941. godine u novembru mesecu odmah nam je otkrila Green Arrow-a i njegovog mladog pomoćnika Speedy-a kako dele pravdu po Star City-u. Oni za prevoz poseduju Arrowcar, kao i Arrow-plane, a imaju i vlastito sedište Arrow-Cave. Pravo ime Zelenog strelca je Oliver Jonas Queen, markantnog, playboy – privlačnog izgleda, koji ima vlastitu firmu Queen Industries. Dakle, Green Arrow je preko dana zgodni biznismen, dok je tokom noći delitelj pravde, borac za prava potlačenih i gradski osvetnik.

Sve ovo nas podseća na jednog od najznačajnijih superheroja DC Comics izdavačke kuće, nastalog svega dve godine pre njega. Naravno, u pitanju je Batman, Bruce Wayne Gotamski biznis mag, koji se bori protiv kriminala u rodnom gradu, kako bi se osvetio kriminalcima i dilerima, kao i super-zlikovcima grada, a za to mu je podsticaj dalo ubistvo roditelja dok je još bio dete. Kako Batman ima Jokera, propalog komedijaša sa poremećajem smejanja, za glavnog zlikovca, Green Arrow ima Bull’s Eye-a, takođe klovna zlikovca. Drugim rečima, neki kažu kako je Green Arrow nastao upravo po ugledu na Batmana, odnosno, kako bi bio nešto drugačiji Batman.

green arrow stripblog

Iako je u More Fun Comics-u zamišljen kao dopunski lik, strip za popunu prostora i rezervu, veoma brzo je zavredeo poštovanje publike i uredništva.

Decenije su donele ovom strelcu popularnost i veoma dobre epizode. Naravno, serijal je imao svoje uspone i padove, ali svakako je ostao veoma bitan lik Justice League i DC Comics-a. 

Iako nema zaseban film mogli smo ga gledati u serijama “Smallvile”, “Arrowverse” i “Injustice 2”.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOGA:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x