Sten Li je dobio svoju ulicu u Bronksu

0

Jedna ulica u Njujorku nedavno je imenovana po Stenu Liju, u čast velikog stvaraoca Marvelovog strip univerzuma.

Sten Li je dobio svoju ulicu u Bronksu

Sten Li je za života dobio mnoge nagrade i počasti, a sada jedna ulica u Bronksu, u kvartu gde je Li odrastao, novi naziv po njemu. 

Sten Li je jedan od najuticajnijih strip stvaralaca svih vremena. Počevši sa kao tinejdžer, Li će postati jedan od najboljih kreatora Timely Comicsa (preteča Marvela), oživljavajući takve likove kao što je Kapetan Amerika. Kasnije, radeći sa Džekom Kirbijem, Stivom Ditkom, Don Hekom i drugima, Li je stvorio Marvel Universe kakav fanovi danas znaju i vole, a Li će vremenom postati javno lice kompanije. Njegov druželjubiv i ljubazan karakter činio ga je miljenikom među obožavateljima, a pratio ga je niz kamea u svakom filmu sa Marvelovim likom, po čemu bio prepoznatljiv mlađim fanovima, sve do njegove smrti 12. novembra 2018, u dobi od 95 godina. Dve i po godine kasnije, Stenov rodni grad imenovao je ulicu u njegovu čast i održana je ceremonija posvećena Liju.

Pročitajte: Najveće heroine američkog stripa: Wonder Woman

Smeštena u Bronksu, okrugu u kojem je Li proveo svoje tinejdžerske godine, ulica nosi naziv „Stan Lee Way“, a nalazi se na Univerzitetskoj aveniji, između Brandt Place i West 176th Street. Studenti likovnog programa u obližnjoj srednjoj školi Dewitt Clinton prisustvovali su proslavi tog događaja; Sten je pohađao školu Dewitt Clinton kao tinejdžer i tu se razvijala i negovala njegova ljubav prema pisanju.

Iako je kasnije godine proveo u Los Anđelesu, Njujork je uvek zauzimao mesto u srcu Stena Lija. Dobar deo likova koje je stvorio žive baš u Njujorku i čine ovaj grad bezbednim. Stenov uticaj se i danas oseća u Njujorku. Na pitanje o Lijevom nasleđu, učenik je naglasio da Lijevi portreti vise na zidovima škole i mnogima od njih služi kao inspiracija. 

Sten Li je širom sveta prepoznat kao jedan od najvećih kreatora stripa, koji je pomogao u izgradnji izmišljenog univerzuma koji i danas 80 godina kasnije uživa veliki broj fanova. Tokom svog života primio je mnoge počasti, poput zvezde na holivudskoj stazi slavnih. Sada, posthumno, Sten Li ima ulicu koja je imenovana u njegovu čast.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x