“Dilan Dog – Kasapin i ruža”: Žrtve kao ruže u vrtu!

0

Pisci iz senke, čini se da nikada nisu bili aktivniji nego poslednjih godina, tačnije od početka dvadeset i prvog veka, s obzirom na to kakve sve ličnosti, sportisti, starlete, pevači, izdaju svoje knjige, a uživo nisu u stanju dve rečenice da sklope, nije ni čudo. 

kasapin stripblog

Prikaz stripa “Dilan Dog – Kasapin i Ruža” Paskvalea Rujua i Fabricia Des Doridesa u izdanju Veselog četvrtka

Paskvale Ruju, već prekaljeni Bonelijev i Dilanov scenarista, uklopio je u priču o serijskom ubici, koji skuplja svoje žrtve, kao ruže u vrtu, birajući najbolju, i pisce iz senke. Pisci iz senke su oni pisci koje ne poznajemo, ali zato oni veoma dobro obavljaju posao za one koji žele da izdaju knjigu, a nisu toliko vični, ali i za one koji su poznati pisci, ali iz nekog razloga taj posao prepuštaju drugome. Zbog čega neko želi da piše iz senke za druge, da oponaša njihov stil pisanja i pripovedanja do te mere da se ne može prepoznati razlika, teško je reći, motivi su različiti, ali svakako takvi ljudi postoje i veoma su uspešni u svom poslu, a zarada je veoma visoka.

Pročitajte: “Tripofobija” – Rokenrol kao instrument haosa

Stari slučaj, iz osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka, koji čuveni inspektor Blok nije uspeo da reši, a što lično smatra mrljom karijere, oživeo je u knjizi mlade spisateljice koja je, zbog doživele nesreće, ostala bez dara za pisanje. Sve opisano na stranicama novog bestselera, podsećalo je na slučaj “Tatice koljača”, a sama policija bila je izuzetno konfuzna i kao da je sve nemo posmatrala, čak i kada se stari kasapin ponovo aktivirao. 

Epizodu “Kasapin i ruža” 173. broj redovne serije Dilan Doga u izdanju Veselog četvrtka i 382. originalnog broja, nacrtao je Fabricio Des Dorides, veoma realistično sa gotičnim dekorima uz izuzetno hororične scene, podsećajući na velike majstore užasa, poput Ortiza. 

kasapin stripblog

Sama priča je prilično slaba, naročito objašnjenje na kraju, bez nagoveštaja toka radnje, da se rasplet desi svega u nekoliko stranica, a epilog bude toliko slabo razrađen da je zaista, i ako je epizoda bila donekle interesantna, tada postala ispod proseka. Ruju je pokazao dosta slabu realizaciju ideje, a najveće razočarenje je bio Gručo, kojeg je prikazao veoma šturo sa replikama i njegov lik mu je praktično došao kao kazna, zato što je običaj da bude koliko toliko zastupljen u epizodi. 

Naslovnicu je radio Điđi Kavenago, kao i mnogo puta do sada, uspeo je da promaši temu priče. Priča govori o serijskom ubici opsednutom odsecanjem glava svojih žrtava, koje bira kao ruže u vrtu, a sa druge strane on opseda svoju ćerku spisateljicu i piše roman kroz njeno telo, a Kavenago je nacrtao Dilana i crvenu ružu koja lije krv – genijalno!

Prosek je visoka reč za epizode Dilan Doga od kada je Rekioni preuzeo uređivačku palicu, sve je više slabih epizoda, priče su se istrošile, a sami scenaristi, kao da posao rade po naredbi, nezadovoljni uslovima rada. Otaljan posao je zaista postao Dilanova svakodnevica, jer se novije priče završavaju u nekoliko stranica, otvara se mnogo tema i pitanja, ali bez razrade i odgovora, smuljano.

Dilanov horor tek dolazi.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x