Elektra: Njen ulazak u Marvelov svet superheroja, unosi dozu ljudskosti u priče!

0

Kada se u svet Marvelovih superheroja uvode negativci, ali ne epizodni, već oni koji će biti nosioci serijala isto koliko i junaci čija imena nose serije priča, obavezno to budu jake ličnosti, sa određenim obeležjima ljudskosti u kojima se svako od čitalaca može ponekad prepoznati.

elektra stripblog

Ono što je generalno razlika između Marvelovih i DC superheroja, ali i negativaca, je to što su Marvelovi junaci obični ljudi koji su ili prošli genetsku modifikaciju ili ih je nešto ujelo, desila se neka katastrofa ili im se prosto desi nešto loše da postanu beskompromisni zaštitnici zakona. Ista je priča i sa supernegativcima. Što se tiče DC-jevih junaka i negativaca, oni su bogovi među ljudima, samo što se razlikuju po svojim dobrim ili lošim delima. Jednom prilikom je Sten Li potkačio DC, u svom stilu, da DC-jevi superheroji nemaju uzrok njihovog letačkog umeća, a da njegovi superheroji imaju razlog i način na koji taj vid kretanja ostvaruju. 

Pročitajte: “Derdevil: Ponovo rođen”: Veći superheroj od supermoći koje poseduje!

U januaru 1981. godine, 168. broju Derdevila, scenarista Frenk Miler i crtač Klaus Janson, u Marvelov univerzum su uveli junakinju, anti-junakinju, i pozitivan i negativan lik, lovca na glave i veliku ljubav Meta Merdoka – Elektru. Elektra Načios je bila studentkinja političkih nauka, u vreme kada je Met Merdok – Derdevil, bio slepi sudent prava, drugim rečima bili su vršnjaci. Elektra je bila ćerka ambasadora iz Grčke i uvek je išla u pratnji velikog telohranitelja po imenu Atos. Međutim, obostrano sviđanje između Meta i Elektre, niko nije mogao da spreči, te su tako postali veoma bliski, postali su ljubavnici i među njima se razvija prisan i iskren odnos. Međutim, sve se preokrenulo kada je grupa napadača upala u zgradu administracije i zatočila Elektru i njenog oca, a on uz to gubi život, dok Elektru spašava Merdok. 

Elektra je otišla od Meta, pridružila se redu “Šaka” i naučila je borilačke veštine do savršenstva i tako postala plaćenica, ubica, lovac na glave. 

Njihov ponovni susret uredila je upravo njena nova profesija, ali hladnokrvna plaćenica nije mogla ostati ravnodušna prema svojoj staroj ljubavi, sada poznatom advokatu, jednom od najboljih u Njujorku. 

elektra stripblog

Priča koju Miler razvija zajedno sa Jansonom i grupom kolorista, čini se rutinski i školski odrađen posao, sa jasnom postavkom radnje i razvojem zapleta i elementima stripskog pripovedanja, nastavlja serijal u svom redovnom toku uklapajući celu povest o pojavi Elektre u jasnu i nepodeljivu celinu. Radnja se razvija u doba kada je Kingpin (najveći neprijatelj Spajdermena i Derdevila) u Japanu, zaljubljen u svoju ženu, daleko od kriminala, želeći da postane uzoran građanin. Bande koje su ostale u Njujorku nakon njega spremaju se za njegov odstrel, a on sa druge strane, sprema dokumente kojima bi ocinkario sve krimose u gradu. 

Elektra je jedan predvidljiv lik u početku. U njoj se bore dve sile, njena nova profesija, novi život i stara ljubav prema Derdevilu. Kad god ima priliku da skloni slepog superheroja sa svog puta, ona u tome posustaje i emocije preovladavaju njenim radnjama. 

Kasnije se Elektra razvijala u mnogim pravcima, ali prvo pojavljivanje lika, pogotovo onog, koji će se nadalje pojavljivati u stripovima, svakako ostaje u pamćenju čitalaca, ali postanak ove anti-junakinje je nešto što se retko viđa, nešto što u strip o svemogućim ljudima uvodi dozu ljudskosti, mogućnosti i izvesnosti.

elektra stripblog

Strip je crtački urađen veoma Marvelovski, školski, onako kako se rutinski pripoveda u ovoj izdavačkoj kući. Dinamične table, smenjivanje štapastih, kvadratastih i podužnih scena, sa snažnim koloritom koji ističe sve detalje u prvi plan.

Frenk Miler je rođen 27. januara 1957. Pored toga što je scenarista, Miler je crtač i filmski reditelj. Poznat je po Povratku mračnog viteza, 300, Gradu greha, Roninu itd. itd. Kao režiser je sarađivao sa Robertom Rodrigezom na Gradu greha, a samostalno je režirao The Spirit, ekranizaciju stripa Vila Ajznera. Klaus Janskon (1952) je crtač stripova rođen u Nemačkoj. Svoj rad zasniva na radu u olovci ili kao kolorista. Njegovi prvi radovi su zabeleženi još 1973. godine u Đangl ekšn broj 6, a kasnije je njegovo delo postalo poznat sa Derdevilom, Spajdermenom, Vulverinom, Panišerom i Osvetnicima.

Derdevila su 1964. godine stvorili Sten Li i Bil Evert. Derdevil je lik koji je u mladosti doživeo nesreću da je nakon prevrtanja cisterne sa radioaktivnom supstancom bio poprskan njome i tako oslepeo, dok su mu ostala čula izoštrena. Njegovo pravo ime je Met Merdok i advokat je. Kao superheroj, karakterističan je po svojim borilačkim vestinama, kratkoj palici i crvenom kostimu sa dva stilizovana slova “D” i rogovima na glavi.

Elektra je ubica, ljubav, plaćenica, krhka i nežna…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x