Zašto se Korto Malteze pominje u Betmenu i drugim DC stripovima?

0

U DC-ijevim stripovima Korto Malteze se redovno pominje.

Korto Malteze je u DC-ijevim stripovima ime male južnoameričke države. Malo ostrvo na obali Južne Amerike, poznato je po tome što se na njemu odigrala revolucija koja je prvi put spomenuta u Dark Knight # 3 – Hunt the Dark Knight.

Ostrvo Korto Malteze se zatim sve češće spominje i u drugim DC stripovima. Pomenuto je i kao lokacija jedne od tajnih laboratorija Leksa Lutora, a takođe se spominje i u seriji „Arrow“.

Pročitajte: Ilustracije superheroja u stilu Tima Bartona (GALERIJA)

„Korto Malteze“ prvi put se pojavio u grafičkom romanu Franka Milera „Povratak Mračnog viteza“ kao ime ostrva u središtu incidenta i kubanske raketne krize. Korto Maltese je takođe bio mesto pobunjeničke revolucije u drugom izdanju serijala. Sićušna nacija primila je sovjetske razarače svoje obale. Američka vlada poslala je Supermena da se tajno bori protiv sovjetskog prisustva tamo, sve dok bitka nije postala preintenzivna i dok Sovjeti nisu upotrebili raketu Coldbringer, koja je znatno oslabila Supermena, što je primetio i Betmen pre njihove bitke u nastavku serijala.

Korto Malteze je pomenut i u igranom filmu Tima Bartona Betmen iz 1989. godine, Batman. Fotoreporterka Viki Vejl otputovala je na ostrvo Korto Malteze i fotografisala posledice revolucije. Njene fotografije su odabrane za članak u časopisu TIME.

U filmu je Viki provela vreme na ostrvu Korto Malteze, gde je tokom nasilnog ustanka pobunjenika snimila seriju jezivih fotografija. Kada je Džoker video Vikine slike na naslovnici i u čitavom časopisu koji su prikazivali pustinjsku ratnu zonu koja je bila posuta mrtvim telima, primetio je: „Ne znam da li je to umetnost … ali sviđa mi se“.

Korto se u DC-ijevim stripovima nastaje kao počast koju je Frenk Miler odao velikom Hugu Pratu.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x