“Cveće zla”: Manga pod tamnim velom melanholičnog pesnika…

0

Ostala joj je lepota, Al’ je umor već boleo. Previše sam je voleo: “Spasi se od toga života!” – Šarl Bodler “Vino ubice”.

cveće zla stripblog

Kratak osvrt na mangu “Cveće zla” autora Šuzoa Ošimija

Šuzo Ošimi, svom glavnom junaku Takau Kasugi ubacio je u ruke zbigrku pesama Šarla Bodlera “Cveće zla” i tako mu je, u svojoj mangi, koju je nazvao po zbirci, pripisao sudbinu pesnika mračnih stihova. 

Pročitajte: Bill Ward – Ilustracije jednog od najboljih crtača erotičnih stripova (GALERIJA)

cveće zla stripblog

Ovaj mladić je pronašao gimnastičku opremu svoje potajne ljubavi Nanako Saeki, ali ga je videla njegova drugarica iz klupe. Baš tu počinje priča o tinejdžerskim nedaćama koje se odvijaju u gradu Kiriu u prefekturi Gunma. Drugarica iz klupe Sawa Nakamura počinje da ga ucenjuje i tako mu staje na put, podgreva mu osećaj griže savesti i dečijom surovošču mu zagorčava školske dane. Kasugiju nije bilo lako da osvoji svoju ljubav, ali još teže da izađe na kraj sa svim što se pokazalo kao posledica ukradenih delova gimnastičkog kompleta. Priča je dinamična, puna neočekivanih preokreta, sa elementima romanse, ali i psiholoških igara među likovima. 

cveće zla stripblog

Strip govori, kroz prizmu svega što smo rekli, zapravo kroz priču o klinačkoj ljubavi i ljubomori, o seksualnom zlostavljanju od strane vršnjaka, o svemu onome kroz šta ove žrtve prolaze i sa čime se suočavaju mladići i devojke u tom uzrastu kada im se takve stvari polnu dešavati. Priča o takvim događajima je veoma detaljno napravljena, a psihološki profili likova su izuzetno dobro predstavljeni da se može prodreti u svačiju dušu, strahove i patnje.

cveće zla stripblog

Manga je izlazila u nastavcima u Kodaša Besatsu Šonen Magazinu od 2009. god 2014. godine. Zavredela je pažnju publike i snimljena je i animirana serija na osnovu nje. Bila je i nominovana za petu godišnju nagradu Manga Taišo.

cveće zla stripblog

Stil pripovedanja autora Šuzoa Ošimia je duboko pod uticajme zbirke “Cveće zla” Šarla Bodlera, te je sam ton priče veoma mračan i melanholičan, dok su crteži izuzetno detalnji, sa striktnim poštovanjem anatomije ljudskih figura i upečatkljivim dekorima. 

Cveće zla je doista zanimljiv projekat na kojem se pokazuje kreativnost autora ispričana kroz usta srednjoškolaca.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO REDAKCIJE: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x