Povratak otpisanih: Strip “Tri ugursuza u doba okupacije” u kultnoj seriji!

0

Na Radio televiziji Srbije, ali i na drugim kanalima u Srbiji se često prikazuje serija Povratak otpisanih, autora Dragana Markovića iz 1978. godine.

tri ugrsuza u doba okupacije stripblog

U jednoj od epizoda spominje se strip “Tri ugursuza u doba okupacije”, prvi strip, prema navodima administratora Facebook stranice striparnice Južni Darkwood, objavljen nakon nemačke okupacije Beograda 1944. godine, a autori ovog stripa su scenarista Vojin Đorđević i crtači Milorad Dobrić i Slavko Mišić. 

Pročitajte: “Dobrodošli na Kosovo”: Vreme je da se čuje i srpska strana istine!

U razgovoru bata Joce (Pavle Vujisić) i Prleta (Dragan Nikolić) spominje se ovaj strip, kroz najočekivanije stereotipe o devetoj umetnosti.

tri ugrsuza u doba okupacije stripblog

Bata Joca: Kako te bre nije sramota da čitaš te gluposti, “Tri ugursuza”, jaka stvar? Taj niti vidi niti čuje, guta tu klasiku, je li baš si rešio da se uzdigneš?

Prle: Slušaj matori odmah se vraćam nemoj slučajno da mi diraš ovu literaturu!

Bata Joca: Ja da diram to đubre, a? 

Za potrebe filma, korišćen je jedan od stripova Dnevnikove “Zlatne serije” koja je počela da se objavljuje više od 20 godina nakon 1944/45. godine, zapravo godine u kojoj se ova scena odigrava.

Strip “Tri ugursuza u doba okupacije” reprintovala je izdavačka kuća Komiko u svojoj ediciji “Zlatno doba”, 2015. godine. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x