Izložba povodom objavljivanja integrala: Vekovnici u Trsteniku!

0

U Likovnom salonu Doma kulture Trstenik 24. decembra otvorena je izložba posvećena strip serijalu “Vekovnici”, koja će biti postavljena do 15. januara 2021. godine, navodi se u saopštenju za medije.

vekovnici u trsteniku stripblog

Povod za gostovanje ove izložbe je objavljivanje integrala “Vekovnika” “Život i smrt” koji je izdat uz pomoć Grada Leskovca, a pre Srbije objavljen je i u Hrvatskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj. Izložba je nastala u sklopu projekta Art out Pavle u saradnji Doma kulture Trstenik, Narodnog univerziteta Trstenik i Osnovne škole “Ljubivoje Bajić”, a uz finansijsku odršku Opštine Trstenik. 

Pročitajte: GLASAJTE: Izaberite najbolju izdavačku kuću 2020. godine u Srbiji! (ANKETA)

Ideja projekta je traganje za vizuelnim identitetom srpskih milotoških stvorenja, između ostalog i vampira, o kojima u ovom kraju postoje brojna predanja i legende, što se savršeno poklopilo sa serijalom “Vekovnici” koji se bavi domaćom istorijom, baštinom i mitlogijom.

Na serijalu je do sada sarađivalo preko 200 strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Turske, Španije, Slovačke, Nemačke, Rusije i Brazila, a više imao je i grupnih izložbi koje su postavljene u Beogradu, Valjevu, Zaječaru, Vranju, Somboru, Leskovcu, Nišu, Varvarinu, Laktašima (Bosna i Hercegovina), Herceg Novom (Crna Gora), Sofji (Bugarska) i Slivenu (Bugarska).

vekovnici u trsteniku stripblog

„Vekovnici“ su 2016. godine imali svoju izložbu u Državnoj biblioteci za mlade u Moskvi, u sklopu strip festivala KoMisija, na taj način postavši prvi strip serijal sa prostora bivše SFRJ koji je imao izložbu na prostoru Rusije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x