“Okrug Eseks” – Opstanak nežnosti i toplote uprkos svemu

0

“Pomalo je kao kad se budiš iz dremke i ponovo toneš u san…
trenuci bistrine i dalje nailaze…
U mom umu će se probuditi pažnja i znaću ko sam i gde sam,
baš onako jasno kao što sam uvek i znao.”

“Okrug Eseks” - Opstanak nežnosti i toplote uprkos svemu Strip Blog

Prikaz stripa “Okrug Eseks” autora Džefa Lemira u izdanju Komika

Da Džef Lemir nije stvorio ništa izuzev Okruga Eseks, i dalje bi zaslužio titulu jednog od najboljih strip umetnika savremene i kanadske strip scene. Naravno, Lemir nije stao tu; nastavio je, radeći na mnogim projektima kao što su „Sweet Tooth“, „Black Hammer“, ali i na Marvel-ovim poznatim junacima, Vulverinu i Hokaju. Svojom trilogijom o kanadskim malomeštaninima sa teškim životima, životima koje nisu odabrali, okovani okolinom i okolnostima, očekivanjima i oboljenjima, u malim naseljima, okruženi ogromnim pustarama, Lemir je uspeo da ispriča jednu slojevitu priču koju obuhvata paletu ljudskog postojanja, od imigracije do demencije, na jedan vrlo dostojanstven, slatkogorki način.

“Želeo sam samo da odem kući…u Eseks…na farmu…”

Okrug Eseks je originalno objavljen 2018. i sastoji se iz tri dela odnosno, tri knjige, svaka sa svojim glavnim likom. Prva knjiga priča o dečku koji živi sa ujakom i želi da bude superheroj; druga o dva brata hokejaša, pre tokom i posle slave; dok se treća knjiga bavi onom koja je svima njima pomagala kad im je bilo najteže.

Vrlo je verovatno da se o ovom delu može napisati sasvim pristojni master rad, jer je zbilja, da parafraziramo Boba Dilana, sačinjen od mnoštva. No, po zakonima prikaza i pažnji prosečnog čitaoca, recimo da je glavni motiv paradoks krhosti ljudske vrste i umeća iste da izrudari život tamo gde ga nema, što se, jelte, može svesti na princip adaptacije i opstanak najjačih. Međutim, postoje slučajevi, poput izuma hokeja, kanadskog ponosa, koji pokazuje i ljudsku inventivnost i želju za radošću, izuma koji je preobratio negostoljubivu prirodu u izvor sreće.

Pročitajte: “Hladan kao led” – Horor-triler u kome je ludilo prenosiva i izlečiva bolest

“OVO NE MOŽEŠ DA IZBEGNEŠ, NOĆNA PTICO!”

 Postoji primetna razlika u stilu i tehnici crtanja za stripove koji su iole autobiografski. Naravno, nećemo generalizovati, ali većina su crno-bela; senčenje, ako ga uopšte ima, je retko; postoji određena i specifična raznolikost detalja; povremeno eksperimentisanje, dve ili tri table koji odudaraju, nalik sećanjima sa kojima ne znamo šta ćemo; itd. U Eseksu, Lemirov crtež je dinamičan onoliko koliko je i tih; jednostavan, ali ne i minimalističan; grub, rogobatan i krivudav, ali i obao i mekan kada je to neophodno. Crtež, zapravo, prati emocije i događaje likove, percepcija se menja kako njihovi životi teku, dobro-loše, nekada-sada, protežući se, neretko, u čestite dimenzije, da oni, koji nisu imali tu priliku, osete prazninu i nedvosmislenost seoskih ravnica.

Strip “Okrug Eseks” je na našim prostorima izdala izdavačka kuća Komiko 2020. godine u crno-belom izdanju B5 formata tvrdih korica.

Autor: Marko Gilmore

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x