6 VEČNIH PITANJA SUPERHEROJSKOG ŽANRA: Kako lete, kako se brzo obuku, kako su iznad zakona..?

0

Čitanje superherojskih stripova je više nego zanimljivo, razvija maštu, vodi u mnoge neispitane svetove, poteže razna pitanja, pre svega o tome ko su i šta su superheroji i gde su granice njihovoj moći?

pitanja superherojskog zanra stripblog

Naravno, ponekad, zbog stalnih preokreta, nekreativnosti i gubitka koraka sa bazičnim serijalima, čitanje ovog žanra ispada frustrirajuće. 

Superheroji su čudna skupina likova iz stripova, neki su svoje moći dobili samim rođenjem na nekoj drugoj planeti ili usled delovanja viših, pa i božanskih sila, ali neki su ih stekli tako što su im geni modifikovani, snaga pojačana, ujeo ih insekt ili slično. 

Pročitajte: “Teenage Mutant Ninja Turtles: The Last Ronin”: Kornjača sa crnim povezom u osvetničkom pohodu za svoju braću!

Superherojksi žanr je nastao sa Supermenom 1938. godine, kada su Šuster i Sigel napravili kostimiranog lika sa uništene planete Kripton za izdavačku kuću DC Comics. Od tog trenutka, svaka naredna godina je donosila još više i više superheroja, različitih vrsta, sposobnosti…

Kako superheroji lete?

Jednom je Sten Li dao opasku kako DC-jevi junaci nemaju objašnjenja za moć letenja, dok svaki heroj kojeg je on smislio upravo tu radnju čini sa nekim pomagalima, izumima ili božanskim moćima poput Tora, kojem je to urođeno zbog porekla sa Asgarda. Moramo priznati da je Li bio i više nego u pravu kada je povukao ovo pitanje, jer zaista ako je Supermen toliko super da je brži od metka, otporan na metke, jači od lokomotive i praktično neuništiv ako ne dođe u dodir sa kriptonitom i crvenim suncem, ali kako je onda Wonder Woman dobila tu moć letenja? Naravno, ni Supermen, niti cela “super” familija (Supergrl, Superboj) nisu ništa bolji jer realno nemaju pravo objašnjenje njihove moći letenja. Da ne spominjemo Green Lantherna.

pitanja superherojskog zanra stripblog

Kako im nije vruće i nelagodno? 

Poznato je da veliki broj superheroja ima svoj paralelni život kao “normalni” i “obični” ljudi, ali u većini slučajeva svoj kostim nose na sebi, kako bi brzo mogli da se raspojasaju i preuzmu superherojski izgled. Zato se s pravom pitamo kako mogu da izdrže da pod odećom imaju još i kostim, koji je napravljen od sintetike i prilično je uzak, stisnut i stegnut, da se vidi svaki mišić? Kako se ne oznoje, ojedu i kako ih ne steže pri hodu ili kako im se pantalone ne uvuku u zadnjicu?

Kako stignu brzo da se obuku?

Jedno pitanje povlači drugo, a to je kako stignu na brzinu da se obuku, ako su kući zaboravili ili nisu stigli, pre izlaska da obuku superherojsko odelo ispod odela? Ovo se često zna desiti Spajdermenu, ali on nekom neverovatnom brzinom navuče tesni kostim na sebe, bez ikakvih problema i krene u akciju. Da se ne lažemo, sigurni smo da bi junaci, kada bi se dodala doza realnosti u stripove, često kasnili zbog poteškoća u navlačenju svog kostima. 

pitanja superherojskog zanra stripblog

Kako su uvek iznad zakona?

Dobro pitanje se poteglo u serijalu “Betmen: Beli vitez”, a to je ko plaća štetu koju Betmen napravi jureći kriminalce po ulicama Gotama. Svakako je pohvalno što delove troškova pokriva njegova fondacija, ali da li su građani zaista dužni da svako malo osvanu bez krovova svojih zgrada, fasada i ostalih građevinskih potrepština? I zar Betmen, koji se “bori za pravdu” onda nije isti kao i njegovi zlikovci jer nanosi štetu građanima? Svakako, on tu štetu plati, ali on nju napravi za sekund, a radnicima treba mesec, dva ili više vremena da je saniraju, do tada Betmen, sigurno, napravi još štete. Isto je i sa Panišerom. Da ne dužimo, čime se to Frenk Kasl bavi kada ima toliko love da kupuje najsofisticiranija oružja, pokretne baze i najbolju tehniku, ako već ne krade od mafijaša koje ubija?

Ko su superheroji među superherojima?

Prilično je frustrirajuća tema o tome ko su superheroji, jer u njih neki ubrajaju samo one sa supermoćima, a izopštavaju Betmena i Panišera, kao obične ljude koji se samo vešto služe oružjem i izumima? Ovakvu raspravu nadamo se da nećemo pokrenuti jer je nepotrebna i dosadna, u svakom slučaju nije teško biti Supermen kada si otoporan na metke, ali budi ti superheroj kada si Panišer i nisi otporan ni na šta…

Bogati brane siromašne?

Iskreno najgluplja lagarija iz američkog, superherojskog žanra jeste ta da sirotinju brane bogati. Ovde najviše mislimo na Tonija Starka – Iron Mana i Betmena. Ne bismo dužili i razglabali, jednostavno ne ide i nikada neće ići da bogati budu blagonakloni prema sirotinji i da joj svesrdno pomažu, rizikujući spostveni život.

Uvek je važno razmišljati o onome što čitate…

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x