“Dedvud Dik” – Novi kauboj jaše i crn je poput noći

0

Boneli je 2018. predstavio novi vestern iz svoje kuhinje koji je izdat pod znakom Audače.

Prikaz stripa “Dedvud Dik” scenariste Mikelea Mazijerija i crtača Korada Mastantuonoa u izdanju Veselog četvrtka

Dedvud Dik je imao za zadatak da da život novoj Bonelijevoj etiketi “Audače” koja bi trebalo da predstavlja neku vrstu DC-ijevog Vertiga za Italijane.

Mini serijali i one shot priče koji izlaze i koji će izlaziti pod okriljem novog grba, trebalo bi da unesu dašak svežine u SBE i pruže sadržaj pre svega namenjen starijim čitaocima. Ozbiljniji scenariji, ozbiljnije teme i najkvalitetniji crtači koje Italija ima. Iskakanje iz šablona kojih su se tako dugo i slepo držali. A šta je bolje za predstavljane jedne novine, koja treba da postane kamen temeljac budućnosti SBE-a, od jednog punokrvnog vesterna?

Ništa, zar ne?

Mini serijal, koji je u Italiji završen, a na ovim prostorima tek započinje život, adaptacija je romana Džoa Lensdejla.

Ko je zapravo Dedvud Dik? Taj nadimak ponelo je nekoliko istorijskih ličnosti sa Divljeg zapada, a među kojima je i Nat Lav, kauboj crnac koji je Lensdejlu poslužio kao inspiracija za lik koji će u Boneliju promeniti u Vilforda.

Sedam svezaka na po šezdesetak strana zaokružilo je priču o crnom kauboju. Veseli Četvrtak je u svom 21. broju Zlatne serije objavio 1 i 2 epizodu.

Begunac od linča jer je samo pogledao u guzove bele gazdarice, Vilford će postati Bufalo vojnik i promeniti ime u Dik. Čitalac svedoči njegovim mukama koje koren imaju u boji kože – „crnoj poput šupka u noći bez mesečine“ uz veliki broj eksplicitnog sadržaja koji podrazumeva nasilje, seks i golotinju. Sve to prilično necenzurisano i prilično neobično kad se ima u vidu odakle dolazi strip.

Ipak sa bojom kože i scenama koje nisu prikladne za maloletnike, originalnost Dedvud Dika se završava. Blagi miris mediokriteta se oseća sve vreme i dosadno nadražuje čak iako imate osećaj da vam se priča dopada. Sam lik ima senzibilitet Ken Parkera dok se oko njega plete radnja viđena kod Teksa u nemalom broju epizoda. Ali, u tom pogledu očekivanja i ne treba da budu prevelika jer vestern kao žanr i ne nudi neki veliki prostor za originalnost. Tako da je ovaj zapravo strip namenjen ljubiteljima Divljeg zapada koji traže malo tame i realnosti u pričama o goničima stoke, pljačkašima banaka, šerifima i ratovima protiv Indijanaca.

Naslovnicu B ovaj put potpisuje superstar stripa Igor Kordej. On se potrudio da na svojoj naslovnici prikaže ono na čemu su iz redakcije Veselog Četvrtka potencirali još od najave Dedvud Dika, a to je da ovaj strip nije namenjen publici mlađoj od 18 godina.

Drugi ciklus, treću i četvrtu svesku, potpisuju Kolombo i Frisenda.

Treći, koji sadrži tri preostale sveske, radili su Bozeli i Andreuči.

Iz imena svih do sada pomenutih autora, vidi se da su u Milanu uložili velike nade u serijal. Koliko su one opravdane, nije lako zaključiti samo iz uvodnih epizoda.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x