“Hellboy – Seme uništenja”: Nacistički projekat na strani dobra!

3

Iako Hellboy u stripskom svetu postoji tek nešto više od 25 godina, on je stekao ogroman broj fanova, koji obožavaju velikog crvenog kako u stripovima tako i u filmovima.

seme unistenja stripblog

Prikaz stripa “Hellboy – Seme uništenja” crtača Mike Mignole i scenariste John Byrnea u izdanju System Comics

Međutim, mnogi ne znaju, ali mnogi i zaboravljaju činjenicu da je Hellboy nastao kao deo nacističkog, magijskog projekta, pred kraj rata, kada su Nemci uvideli da gube rati i da Treći rajh propada. 

Pročitajte: Hellboy 25. godina – Ovo niste znali o velikom crvenom

Priča koju su stvorili crtač Mike Mignola i scenarista John Byrne 1994. godine “Seme uništenja”, započinje 1944. godine u mestu Istočni Bromvič u Engleskoj, u kojoj grupa iz tajnog odeljenja, Britanskog odeljenja za paranormalne aktivnosti tragaju za nemačkom grupom koja je poslata u tu ostrvsku zemlju da izvrši određeni zadatak.

seme unistenja stripblog

Nemci su želeli da uz pomoć magije jednog maga, stvore čudovište koje će preokrenuti tok rata i dovesti do rezultata koji su zacrtali, kada su počeli pokoravati evropske zemlje, uvodeći čitav stari kontinent i šire u rat, a ljude u koncentracione logore, rovove i smrt. 

Iz tih vradžbina koje su pokrenuli nemački operativci, tačnije mag koji je bio sa njima, proizvela je čudno stvorenje, malog, đavolikog lika koji je odmah prozvan Hellboy. 

seme unistenja stripblog

Hellboya pripadnik Britanskog odeljenja za paranormalne aktivnosti, profesor Broom, okreće na stranu dobra i Hellboy počinje da se bori protiv sila zla i tako, do kraja ove čtvorodelne epizode dolazi do svog stvoritelja, koji nestaje pod pritiskom snažne crne magije. 

seme unistenja stripblog

Ova epizoda je objavljena 1994. godine, a kod nas ju je objavila izdavačka kuća System Comics 2005. godine u klasičnom formatu američkih svešcica, na kvalitetnom papiru, u crno-beloj tehnici.

seme unistenja stripblog

Zanimljivo je da je prva priča o Hellboyu izašla u “San Diego Comic – Con Comics” broj dva, a druga u “Comics Buyer’s Guide”. 

hellboy strip blog

Prvi crtež lika predstavljen je 1991. godine. Kao što vidimo gore u pitanju je dlakavi, pećinski demon sa četiri roga, krilima, sa rakom i ribom okačenim oko pojasa… iz nekog razloga. Na pojasu je napisano “Hell Boy”.

Takođe je još interesantnije to, što je plan za ovaj strip bio da se priča fokusira na tim superheroja sa paranormalnim moćima. Na kraju je odlučio da se fokusira na Hellboy-a, jer je imao problema da osmisli adekvatna imena za ostale likove. Od svih likova koji su stvoreni, pretekao je samo Abe Sapien.

Kako god, Hellboy je danas strip junak koji može da se pohvali epitetom jednog od najomiljenijih na svetu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Melvinvex
Melvinvex
3 years ago

спасибо интересное чтиво

Donaldclapy
Donaldclapy
3 years ago

Годнота

kkbkinfo5site
kkbkinfo5site
2 years ago

Спасибо за пост

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x