“Asteriks na Olimpijadi”: Kad se galski junaci uhvate u koštac sa atletikom!

0

Svi dobro znamo da su naši neustrašivi Gali, Asteriks i Obeliks, učestvovali na Olimpijadi, ali, taj njihov sportski izlet svetski je poznat na osnovu filma iz 2008. godine “Asteriks na Olimpijadi”.

asteriks na olimpijadi stripblog

Prikaz stripa “Asteriks na Olimpijadi” scenariste Renea Gosinija i crtača Alberta Uderza

Međutim, Asteriks i Obeliks su tačno četrdeset godina ranije posetili antičku Grčku i učestvovali na Olimpijskim igrama. Epizodu “Asteriks na Olimpijadi” stvorili su 1968. godine scenarista i idejni tvorac Rene Gosini i crtač i vizuelni tvorac ovog junaka Albert Uderzo. 

Jedan od rimskih vojskovođa bio je toliko zaslepljen ličnim uspehom, da je zbog većeg položaja u vojsci i napredovanja, želeo da baš njegov vojnik postane prvak na Olimpijadi i uzme bar jedno prvo odličje u nekoj disciplini na tradicionalnim, grčkim, sportskim igrama. Njihov ogroman trud doveo je do toga da Gali čuju za igre i da se odmah odluče da učestvuju u igrama. 

Pročitajte: “Asteriks i Vercingetoriksova ćerka”: Borba tinejdžera protiv njihovih roditelja!

Kako ništa ne ide lako u životu, tako ni ova odluka nije prošla bez problema. Iako je ovo galsko selo slobodno, ipak se nalazi u okviru Rimskog carstva, a Gali, kao većinski pokoren narod, nisu imali pravo učešća na igrama, jer to pravo ima samo slobodan svet. To nije pravilo veće glavobolje našem galskom selu jer je njihova želja za učešćem na Olimpijadi bila tolika, da su brzo počeli da se deklarišu kao Rimljani. 

asteriks na olimpijadi stripblog

Sam put, dolazak u Grčku, kao i obilazak gradova i znamenitosti te zemlje je krajnje zanimljiv za čitanje, ali sportske igre su nešto što je najvažniji deo same priče. 

Gali su bili toliko ubeđeni u svoju pobedu, zbog čarobnog napitka, da je to počelo da uliva strah protivničkim ekipama. Suparnici su tužili Gale, a “olimpijski komitet” je odlučio da nije dozvoljeno korišćenje napitka u svrhu dobijanja snage za igre. To je napravilo problem Galima koji nisu bili uvežbani i gubili su u svakoj igri. Kasnije su se i oni ovajdili za jednu medalju, jer su na lukavstvo naterali rimske sportiste da uzmu napitak i tako ih optužili za doping, te su nakon trke bili diskvalifikovani. 

asteriks na olimpijadi stripblog

Ono što je različito u odnosu na film “Asteriks na Olimpijadi”, režisera Frédérica Forestiera i Thomasa Langmanna,  jeste to da su u filmu Gali ti koji su optuženi za doping i koji su pobeđivali u svakoj disciplini. Ali, reakcija na doping test zbog napitka je ostala ista, obojen jezik. 

U filmu glavne uloge, Asteriksa i Obeliksa, tumačili su Clovis Cornillac i Gérard Depardieu. 

O crtežu da i ne govorimo, jer ko je toliko smeo da kaže nekoliko reči o majstorstvu Alberta Uderza. 

Asteriks i Obeliks su postali prave ikone Olimpijskih igara.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x