Scenarista Asteriksa i Taličnog Toma, Rene Gošini dobiće spomenik u Parizu

0

Rene Gošini, čuveni francuski pisac stripova i scenarista Asteriksa, Taličnog Toma, Nikolasa i Iznoguda, dobiće ove nedelje svoj spomenik u Parizu.

Tvorac Asteriksa i Taličnog Toma, Rene Gošini dobio je spomenik u Parizu strip blog

Kako piše francuski CNEWS, Gošini će dobiti spomenik nekoliko dana pre čuvenog festivala stripa u Angulemu. Francuski ministar kulture, Frank Rister kao i An Idalgo, gradonačelnica Pariza, prisustvovaće ovoj ceremoniji otvorenoj za javnost, koja će se održati u četvrtak 23. januara u 12 časova. Ceremoniji će prisustvovati i An Gošini, Gošinijeva ćerka. 

Ovo je prvi spomenik posvećen stripu u Parizu i biće postavljen u parku, u podnožju zgrade u kojoj je čuveni scenarista živeo sa svojom porodicom poslednjih deset godina svog života, od 1967. do 1977.

Kako objašnjava skulptor Sebastien Langlojz, bronzana kompozicija obuhvata Nikolasa kako šapuće u uho svom ”ocu”, Asteriksa koji zauzima počasno mesto u Gošinijevoj ruci, Taličnog Toma koji je pozicioniran pored leve noge i štiti svog tvorca i Iznoguda koji iz džepa sakoa pokušava da zauzme mesto kalifa.

Pročitajte: Prvi rezidencijalni program u oblasti stripa između Srbije i Francuske

Rene Gošini je već dobio ulicu sa svojim imenom u glavnom gradu Francuske 2001. godine u 13. okrugu grada, u bilizini Nacionalne biblioteke Francuske. Ulica je obeležena pločicama ili mehurićima sa citatima iz njegovih stripova.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x