Black Adam – Upoznajte DC-ijevog popularnog anti-heroja

0

Sa filmom Black Adam koji nam uskoro stiže, krajnje je vreme da se bolje upoznamo sa istoimenim DC-ijevim anti-herojem.

Black Adam - Upoznajte DC-ijevog popularnog anti-heroja

Black Adam je jedan od najkompleksnijih i najnasilnijih DC-ijevih likova. Bio je centralni deo najboljih DC-ijevih priča u poslednjih 20 godina.

Black Adam se prvi put pojavio davne 1945. u The Marvel Family #1. Stvorili su ga pisac Otto Binder i crtač koji je stvorio skoro sve vezano za originalnog Captain Marvela (Shazama), C.C. Beck.

Uspostavljen je kao drevni faraon i prvi smrtnik kome su dodeljene moći Shazama. Slično kao i kod Billy Batsona, Adamovo izgovaranje reči Shazam takođe ima značenje samo je akronim ovaj put drugačiji. Kada Billy Batson kaže ”Shazam” pretvori se u superheroja. Od svakog boga on dobija po jednu moć. Solomon je mudrost, Herkul snaga, Atlas predstavlja izdržljivost, Zevs je moć, Ahil je hrabrost i Merkur je brzina. Kod Black Adama su u pitanju egipatski bogovi: Shu (izdržljivost), Hershef (snaga), Amon (moć), Zehuti (mudrost), Anpu (brzina), i Menthu (hrabrost).

POVEZANO: Shazam i zanimljivosti o njemu koje treba da znate

Teth-Adam, kako se faraon zvao, zatrovan moćima Shazama, izazvao je niz katastrofa i haosa u Egiptu u cilju kako bi zavladao svetom. Čarobnjak ga tada proteruje u svemir. Adam se vraća u moderno doba i saznaje da moći Shazama sada poseduje Billy Batson. U njihovom sukobu, on biva prevaren da izgovori reč Shazam, a kada to uradi, on ponovo postaje faraon Teth-Adam. Međutim, pošto je kao faraon star preko 5000 godina, on se pretvara u prašinu i nestaje.

Za divno čudo, ovo je bilo jedino pojavljivanje Blac Adama tokom ”Zlatnog doba” američkog stripa. Valjda niko nije mogao da smisli kako da na logičan način vrati ovog lika.

On je oživeo tokom 70-ih kada je Shazama objavljivao DC. Oživeo ga je drugi Shazamov negativac, Dr. Sivana pomoću mašine za reinkarnaciju. Tada Adam postaje zvaničan deo DC-ijevog univerzuma. Još nekoliko puta se vraćao tokom 80-ih, ali je tek 1994. ostvario svoj pun potencijal.

Black Adam je doživeo preporod pod okriljem crtača i pisca Jerry Ordway-a. On je zaslužan za priču The Power of Shazam! u kojoj je Teth-Adam uspostavljen kao jedan od najvećih ratnika koji je služio faraonu Ramzesu ll. Privukao je pažnju čarobnjaka koji mu dodeljuje moći Shazama. Vekovima je bio čuvar Egipta sve dok ga nije zaveo demonski entitet pod imenom Blaze. Čarobnjak mu tada oduzima moć i zarobljava ga unutar skarabeja. 

Ordway je definisao Black Adama kao plemenitu dušu. Bio je prvak Egipta i junački uzor dok ga nije zaposeo demonski entitet. Priča o njemu je biblijskih razmera jer se on uzdigao kao heroj i pao kao pokvarena duša.

Istinski kompleksan anti-heroj, Black Adam postaje uz pisce Geoff Johns-a i David S. Goyer-a. Oni ga povezuju sa Justice Society of America i na stranicama tog stripa on pokazuje svoju pravu prirodu. Adam se udružuje sa njihovim neprijateljem, Johnny Sorrow-om, te njih dvojica umalo da poraze JSA tim. Ipak on se vraća starom sebi, pomaže im da poraze Sorrow-a i pokajno se prodružuje JSA – prvom DC-ijevom superherojskom timu ikada. 

POVEZAO: Dr. Sivana – upoznajte negativca iz filma Shazam!

On postaje vođa svoje sopstvene nacije (nešto poput Doctor Doom-a u Marvelu) i pokazuje da se njegovi ideali svode na starinsku, oštru biblijsku pravdu. Njegovo mesto porekla je iz Egipta premešten u izmišljeni Kahndaq, naciju na području severne Afrike. Johns i Goyer ga povezuju sa Hawkmanom uz priču kako je Black Adam služio Ramzesu ll rame uz rame sa princem Khufuom, prvim Hawkmanom.

Takođe je izmenjeno i to kako je Adam postao zao. Negativci Ahk-ton i Vandal Savage osvajaju Adamovu zemlju Kahndaq. Tokom ovog osvajanja Adamova porodica je ubijena. Zaluđen osvetom i željom da učini dobro svom narodu, Adam se vraća u Kahndaq i čini stravične zločine ubijajući okupatore na najstrašnije načine. Čarobnjak biva šokiran ovim nivoom nasilja te Adamu oduzima moći Shazama. Ova promena ga je učinila sličnim Marvelovom Namoru ili Magnetu, koji su takođe anti-heroji koji samo žele da zaštite svoj narod po svaku cenu.

Black Adam je pokazao da ima sličnosti i sa Punisherom. Naime on je često dolazio u sukobe sa članovima JSA tima zbog svoje idologije jer veruje da negativce i zločince treba ubijati i time sprečavati da više ikad postanu pretnja. Takođe je sličan i Doctor Doom-u zbog svog velikog ega. On često u najkritičnijim situacijama odija pomoć drugih heroja jer odbija da veruje da nešto ne može da uradi sam.

 

Black Adam će nam stići na veliko platno u sklopu DCEU filmskog univerzuma u svom solo filmu 22. decembra 2021 godine. Glumiće ga holivudski superstar, Dwayne ”The Rock” Johnson. Njegov suparnik, originalni Captain Marvel, danas pod imenom Shazam je već dobio svoj film 2019. godine. Iako se Black Adam nije pojavio u ovom filmu, njegovo postojanje je nagovešteno kroz nekoliko sitnih detalja. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x