Da li je OVO najkontroverzniji strip momenat u protekloj deceniji?

0

Dve male reči su dovoljne da otvore Pandorinu kutiju…

Da li je OVO najkontroverzniji strip momenat u protekloj deceniji? strip blog

Da li ste se ikada zapitali šta bi bilo kada bi vaš omiljeni superheroj postao zao? I to se dešavalo mnogo puta. Nekad zbog kontrole uma, nekad zbog zamene tela ili neke alternativne stvarnosti, često je postojao momenat kada naši superheroji postajanu zli. Batman je želeo da ubije Robina i Superboya, Green Lantern je postao  masovni ubica, Spiderman je pokušao da osvoji svet…

Pre ili kasnije sve se vrati u status quo. Bar u 99% slučajeva.

Pisci stripova često imaju tendenciju da testiraju i dekontruišu svoje likove. Međutim, pisac Nick Spencer i njegovi nadređeni u Marvelu nisu ni sanjali kakav će stepen nezadovoljstva izazvati kada su Captaina Americu pretvorili u negtivca. Do danas je to jedna od najradioaktivnijih tema u svetu stripa. Tviter je lako zapaljivo okruženje, a kritike na račun Nicka Spencera na toj mreži traju do danas.

U serijalu Secret Empire, Cap je pretvoren u agenta Hydra ogranizacije, nacističke tekovine protiv koje se bori decenijama. ,,Hail Hydra” su bile reči koje je izgovorio glavni vitez slobode, dok se iza njega kroz tmurne oblake probijaju munje, Captain America. Bilo je to jedno ne baš origilano iznenađenje.

Pročitajte: Daredevil ili Nebojša – ko je zapravo “Čovek bez straha”?

Bilo koji Marvelov fan je znao šta ovo znači i nije mogao da poveruje da je Cap sve vreme sarađivao sa ozloglašenom nacističkom organizacijom. Reakcija Marvelovaca nakon objavljivanja stripa je bila očekivana. Oni su smatrali da je Hydra Cap samo uvredljiv i plitak pokušaj da se izazove šok. U kritikovanju Spencera i Marvela bilo je onih koji su naglašavali da su Captaina Americu stvorila dvojica Jevreja (Joe Simon i Jack Kirby), te da je prebacivanje ovog lika u fašističku organizaciju poput Hydre bilo jednako antisemitizmu. Većina kritika su bile žestoke, a neki su otišli toliko daleko da su Spenceru pretili smrću. Fandom je bio uzdrman…

Nakon nedelju dana strasti su se smirile, ali nakon toga fanovi su konstantno ostajali ljuti na Spencera. On je bio stripovski stvaralac u usponu i tadašnji Marvelov ”zlatni momak”. On je nasledio Ricka Remendera na serijalu 2015. godine. Tada je Cap bio bez moći i dao je svoj štit Sam Wilsonu aka Falconu. Spencer je utabao nove staze kojima će Cap krenuti.

Kada su došle sporne stranice i još spornije dve reči, fanovi su bili zabrinuti, ne samo zbog toga štp su upravo pročitali, već i zbog narativnih okolnosti pod kojima se sve to događa. Naime, Hydra je koristila kosmičku kocku (MCU fanovima poznatu kao Tesseract) da bi promenila realnost i napisala novu istoriju u kojoj je Captain America sve vreme agent njihove megalomanske i zločinačke agende. On se odmah sukobio sa svojim nekadašnjim saveznicima, herojima i bio organizator preuzimanja Sjedinjenih Američkih Država od strane Hydre, te se time postavio kao diktator.

Čitajući ovo, fanove nije toliko zabrinjavala sama zavera koliko način na koji je Steve Rodgers govorio o zlobnoj organizaciji kojoj je posvetio život. Umesto da bude hipnotisani poslušnik i agent koji samo čeka i ispunjava naredbe, Spencer nam je dao Captaina Americu koji je pravi vernik i ima jasne razloge i opravdanja za užase koje čini.

novi baner

Fanovi su smatrali da je u pitanju žestoko nepoštovanje stvaralaca Captain Americe jer je promenjeno sve za šta se on zalagao samo kako bi mogao da se bori protiv celog Marvelovog univerzuma jer bi to nekome bilo kul.

Na krilima MCU uspeha nova generacija stripofila se rađala i zahtevala još priča o svojim omiljenim superherojima. I zamislite da krenu da čitaju stripove i naiđu na Capa koji izgovara ovo…

Da li se ova afera ikako isplatila, to znaju samo čelnici Marvel Comics. Da li je vredelo besa i boli? Kraj ove decenije je verovatno pravo vreme da se zapitaju. Ultimativna borba nije između fanova i Spencera ili Captaina Americe i Hydre, već između onih kojima je još uvek stvarno stalo do superheroja i travestija koje im se svakodnevno serviraju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x