Preminuo Tom Lyle – Crtač koji je crtao Spajdermena, Panišera, Robina…

0

Tom Lyle, dugogodišnji crtač stripova za Marvel i DC, preminuo je u utorak u svojoj 66. godini od posledica aneurizme mozga koju je doživeo u septembru ove godine.

Ako ste fan Marvel i DC stripova iz 90-ih, radovi Tom Lyle-a nisu mogli da vas zaobiđu. On je bio glavni deo nekih vodećih naslova za Marvel i DC tokom pomenute decenije i pomogao je u stvaranju i dizajniranju mnogih likova koji su i danas popularni.

Kao crtač je stupio na strip scenu sredinom 80-ih svojim radom za Eclipse. Postao je redovni crtač na serijalu Airboy koji je pisao Chuck Dixon. Urednik DC-a, Robert Greenberger, bio je impresioniran Lyle-ovim radom, te ga je angažovao da radi na novom serijalu Starman sa piscem Roger Stern-om.

Njihov serijal Starman je bio odličan i sve do trenutka kada je Lyle napustio serijal bio je jedan od najboljih umetnika DC-a. Kada je treći Robin, Tim Drake, dobio svoj serijal, Lyle se ponovo pridružio svom starom znancu Chuck Dixon-u u miniserijalu Robin.

Miniserijal je bio veliki hit, pa su Dixon i Lyle odradili još dva nastavka koja su takođe bila popularna. Njih dvojica su radili zajedno na još nekim pričama za DC. U jednoj od njih su predstavili Stephanie Brown, poznatiju kao Spoiler. Ona je ubrzo postala regularan sporedni lik kada je Robin dobio svoj redovan serijal. 

Pročitajte: Kako izgleda kada Milo Manara crta Asteriksa

Lyle nakon DC-a odlazi u Marvel gde postaje redovan crtač Spider-mana nakon Erika Larsena, koji je došao nakon Todd McFarlane-a. Lyle je debitovao na crossoveru Maximum Carnage.

U međuvremenu je radio i Punisher/Venom crossover. 

Radio je na Spider-manu i tokom Clone Saga priče u kojoj je kreirao Spider-man odelo za lika Ben Relly-a, klona Peter Parkera, poznatijeg kao Scarlet Spider.

Tom je potom lansirao serijal Punisher sa John Ostrander-om.

Poslednjih godina je predavao sekvencijalnu umetnost na Fakultetu Umetnosti u Savani počevo od 2005. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x