Mobi Dik – Šabuteova adaptacija kultnog romana Hermana Melvila

0

Lovite li vi vašeg belog kita? Imate li opsesije toliko nezdrave da vas mogu odvesti preko ruba razuma i isušiti vašu ličnost do samog kostura koji se sastoji od htenja za neostvarivim ciljem.

mobi dik stripblog

Prikaz stripa “Mobi Dik” autora Šabutea u izdanju Besne Kobile

Jedan od najvećih klasika američke književnosti iz pera Hermana Melvila, objavljen je 1851. godine. Roman je avantura kitolovca „Pikvod“ i njegove posade, pripovedana iz ugla mornara Ismaela. Mladi mornar svedoči ludilu „Pikvodovog“ kapetana Ahaba, formiranog oko legendarne albino ulješure koja mu je pre nekoliko godina otkinula nogu.

Mobi Dik je legenda među kitolovcima. Nebrojano puta je odolevao harpunima ljudi željnih da ga pretope u ulje a ostatak njegove telesine ostave na gozbu galebovima.

Pročitajte: “Čistilište”: Lažni sjaj kapitalizma i pročišćenje zagrobnog života!

Ta ulješura, kojoj je čak i ime nadenuto, je cilj Ahabove osvete zarad koje jednonogi kapetan neće oklevati da ugrozi živote svoje posade koju je opio svojom harizmom.

Pored toga što je bezvremenska avantura, „Mobi Dik“ je roman o opsesiji, o nezdravoj osveti i o ludilu u koje ona može da odvede. Takođe, i o opasnosti od harizmatičnih vođa koje takvi motivi vode.

Jedan od opisa ovog romana, koji može da se nađe na sajtu izvesne domaće izdavačke kuće, je da „Mobi Dik“ pripoveda o dva zla. O bezumnom zlu belog kita koji seje destrukciju i o zlu Ahaba kojim upravlja osveta, Takav je opis, bez svake sumnje pogrešan. Ovde je reč samo o jednom zlu – Ahabovom. Kapetanovom bezumnom zlu koji želi da se sveti sili prirode. Jer može li da bude zla oluja ili kit koji se bori za goli život?

Šabuteova adaptacija je primer kako se jedan književni gigant pretače u strip koji može da bude alat u privlačenju mladih knjizi. Takođe, sam kvalitet rečene adaptacije je argument u korist uvrštavanja devete umetnosti u školsku lektiru. Jer, kao što svi čitaoci Strip bloga bez sumnje znaju, u stripu se mogu naći biseri za sve uzraste. Sposobni da usmere formiranje ličnosti i da na pozitivan način utiču na oblikovanje mladog čoveka i njegovih interesovanja.

strip blog

Iako je strip pomalo štur što se tiče lične Ismaelove priče i njegovog doživljavanja cele avanture i prijateljstva sa Kvikvegom, polinežanskim harpunarom, Šabute to nadoknađuje svojim izražajnim crtežom. Pa tako pred očima čitaoca oživljava „Pikvod“, njegova posada, lov, a naročito Mobi Dik sa svojim ožiljcima i ludilo u Ahabovim očima.

Tako da se mirne duše može reći da legendarni Melvilov klasik i Šabuteovo viđenje stoje rame uz rame s tim što je original, ipak malo širih pleća.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x