Timoti Tačer: Strip junak ili autobiografska priča Nenada Brixy-ja sa fantastičnim elementima?

0

Timoti Tačer je strip junak kojeg su 1983. godine stvorili Nenad Brixy, legendarni prevodilac Alan Forda za Vijesnikovo izdanje, i crtač Vjekoslav Ivezić.

Prikaz stripa “Timoti Tačer – Mrtvacima ulaz zabranjen” autora Nenada Brixy-a i Vjekoslava Ivezića u izdanju Devete dimenzije

Kada govorimo o ovom strip junaku ne možemo zaobići činjenicu da je i on novinar poput mnogih drugih strip junaka. Zbog toga se s pravom pitamo da li je legendarni prevodilac Brixy, čovek koji je od prosečnog stripa Alan Ford, napravio sinonim za ovu umetnost u Jugoslaviji, mogao da smisli neku kreativniju profesiju za Timotija?

Klark Kent poznatiji kao Superman, Piter Parker ili Spider-Man, Leo Roa i još mnogi drugi strip junaci su novinari, i zbog toga nam je više postalo dosadno da odmah po upoznavanju sa junakom, u prvih nekoliko rečenica saznamo i da je novinar. Ne sporimo da je novinarstvo pre svega veoma zanimljiva profesija, posao u kojem se radnici susreću sa najrazličitijim ljudima, doživaljavaju, prisustvuju i budu akteri nezamislivih zbivanja i samo po sebi veoma inspirativno zanimanje. Ali da li je potrebno da toliko strip likova bude zaposleno u nekoj od novinskih redakcija?

Pročitajte: Davor Brixy: Pogledajte oko sebe, zar to nije Fordovsko okruženje?

Odgovora na to pitanje ima nekoliko. Pre svega potrebno je naglasiti da su Brixy i Ivezić napravili Tačera kao novinara samo u načelu, međutim, radnja stripa neretko nije povezana sa njegovim novinarskim poslom. Da ne bude zabune, on je tokom epizoda novinar, ali upliće se često u slučajeve koji mu se ne događaju na nekom radnom zadatku. Važno je napomenuti i to da je sam Brixy bio novinar. Tokom svoje radne karijere uređivao je Varaždinske vijesti, riječki Novi list, zagrebački Narodni list, Globus itd. Takođe je bio glavni i odgovorni urednik Plavog vjesnika, a široj publici u Jugoslaviji je najpoznatiji deo njegove karijere bio rad u Vijesniku, pre svega zbog prevoda na izdanju Alan Forda. To je još jedan od razloga zbog kojih je junak stripa o kojem govorimo novinar. Postoji još jedna interesantna činjenica, od 1945. godine Brixy je pisao crtice, putpise, humoreske, novele. Pod pseudonimom Timoti Tačer objavio je više humorističkih i kriminalističkih romana, a roman “Mrtvacima ulaz zabranjen” je doživeo desetak izdanja, preveden je na pet jezika i po njemu su snimljena dva filma.

Strip “Timoti Tačer” izdavao je zagrebački Vijesnik i to u onom formatu kakav je bio zastupljen na Alan Fordu, a i sama postavka kadrova i tabli je bila identična, što je još jedan pokazatelj uticaja Alan Forda na Brixy-jev rad.

Danas nam “Timotija Tačera” donosi Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” u svom izdanju. Izdanje je identično onom Vijesnikovom, ali zaista budi sećanje na ovog junaka i pruža nam mogućnost da ponovo pratimo epizode neustrašivog novinara.

strip blog

Deveta dimenzija je izdala prvu epizodu “Mrtvacima ulaz zabranjen” i najavljuje nove epizode stripa “Timoti Tačera”. Takođe, Brixy je, kao što smo rekli, napisao i roman pod nazivom “Mrtvacima ulaz zabranjen”, a on je i jedno od njegovih najuspešniji autorskih dela. U ovom romanu je Timoti Tačer protagonista priče kao i u stripu.

Da spomenemo i crtež Vjekoslava Ivezića. Ilustracije su karikaturalno urađene sa laganim, ali jasnim linijama, bez mnogo senke, suvišnih detalja, ali sa mnogo skriveni, značajnih crtica. Ivezić je samog Tačera nacrtao po liku Nenada Brixy-ja što nam daje utisak da ovo može biti Brixy-jevo autobiografsko delo, sa elementima fantastike.

A ko će to znati…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x