Novosadski strip vikend 13: Stripovi su u modi, sada kao i nekada! (VIDEO)

0

Novosadski strip vikend 13. po redu otvoren je baš na petak 13. što uopšten nije pokvarilo ugođaj posetiocima i program organizatorima.

stripovi su u modi stripblog

Festival je otvoren u petak berzom stripa, gde su se posetiocima predstavile, sa svojom ponudom izdavačke kuće Komiko, System Comcis, Besna Kobila, Deveta dimenzija, Forma B i striparnica Alan Ford iz Beograda.

Nakon toga otvorena je i izložbda 3D stripa Milivoja Kostića, izložena u prostorijama Kultornog centra “Svilara” gde su se održavale i tribine. Usledilo je i predstavljanje autora Vladan Nikolić i Wostok i izdanje SKCNS „Crno sunce, bela brada i srce od zlata“. Nakon toga je svečano i otvoren festival i izložba Rajka Miloševića Gere, autora poznatih serijala Skalpirani, Prokleti…

Pročitajte: 13. novosadski strip vikend: Gost festivala Rajko Milošević Gera!

Prvog dana festivala crtači Branislav Kerac i Rajko Milošević iznenadili su publiku svojim muzičkim nastupom.

Drugog dana festivala od programa bismo, pored radionica škola stripa izdvojili i tribinu predstavljanja knjiga “Dva veka karikature Gorana Maravića”.

-Za desetak godina stvorene su dve knjige koje obuhvataju 1.000 karikaturista, 600 šaljivih časopisa osnivanih i objavljivanih širom Jugoslavije, 1.000 stranica preko, 3.000 karikatura. “Šarivac” prvi časopis, a urednik je bio Dimitrije Avramović. Karikatura se brzo razvijala i bila je dominantna u novinama. Ali tokom dvadesetog veka izlazi iz mode, jer u ovom društvu sve počinje da bude karikatura. U knjigama su obuhvaćene sve oblasti koje zahvata karikatura, sport, politika i slično rekao je čovek koji je napisao ove dve knjiga Goran Mavrić.

Kasnije su se predstavili izdavači Besna Kobila, Čarobna knjiga, Makondo, Darkwood, Komiko, Alan Ford, System comiks, Veseli četvrtak, i svi ostali izdavači učesnici festival. Predstavljen je i časopis Parabelum.

strip blog

Rajko Milošević Gera je zajedno sa Milanom Jovanovićem, prevodiocem serijala “Skalpirani” za izdavačku kuću Darkwood održao tribinu. Nakon toga je autor Marko Stojanović predstavio i novu knjigu “Vekovnika”.

Atmosfera na festivalu je bila fenomenalna. Mnoštvo ljudi i autora prošlo je kroz ovaj prostor za dva dana. Međutim, u jednom momentu je nastala pometnja, kada je Rajko Milošević Gera trebalo da počne da crta. Razlog je bio taj što je naš urednik vodio razgovor sa Gerom secijalno za Strip Blog.

Uskoro ćemo čitati šta je Gera imao da kaže.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x