100 godina Zoroa biće proslavljeno tvrdokoričenim izdanjem na 200 strana

0

Pre maskiranih osvetnika sa plaštom i boraca protiv nepravde poput Betmena i Supermena bio je Zoro.

100 godina Zoroa biće proslavljeno tvrdokoričenim izdanjem na 200 strana

1919. godine Džonston Mekali je na svet doveo Zoroa, koji će ubrzo postati jedan od najpopularnijih junaka amričke književnosti. Zoro je debitovao na današnji dan, 09.08.1919. na stranicama kalifornijskog pulp magazina u priči ,,Prokletstvo Kapistrana”. Tako je otvorena pozornica za mnoge heroje i superheroje koji će za njim uslediti.

Zoro na španskom znači lisica, a Mekali nikada nije jasno definisao šta ga je inspirisalo u stvaranju lika.

Jedna teorija kaže da je nastao po stvarnom meksičkom banditu, Hoakinu Murieti koji se osvetio zbog zlostavljanja njegovih zemljaka u Kaliforniji tokom Zlatne groznice u 19. veku. 

Druga teorija kaže da je inspirisan likom iz romana Scarlet Pimpernel, koji je napisala mađarsko-britanska spisateljica Emma Orczy, koji je spasao francuske aristokrate od slanja na giljotinu tokom Francuske revolucije.

Njegovo stripovsko postojanje počelo je 1948. godine u Hit Comics # 55 u izdanju Quality Comics. Iako u ovom izdanju ne nosi svoju prepoznatljivu masku, to je njegov stripovski debi koji je doveo do toga da Dell Comics počne štampanjem njegovih povremenih avantura u serijalu Four Color Comics.

Dell je tada objavljivao Diznijeve stripove, što je dovelo do toga da Dizni lansira TV seriju o Zorou 1957. godine. Popularnost serije dovodi do toga da Zoro dobije svoj stripovski serijal od 15 brojeva. 

POVEZANO: Django/Zoro strip krosover dobija film sa Tarantinom na čelu

Gold Key Comics je sa licencom Diznija pokrenuo još jedan Zoro strip serijal koji se sastojao od reprntovanog materijala iz prethodnih Dell-ovih izdanja i serijal je ugašen nakon devet brojeva. Zoro ostaje u stanju mirovanja do 1990. kada ga Marvel konačno vraća na stranice stripa u serijalu od 12 brojeva, koji su bili povezani sa tada aktuelnom TV serijom o Zorou.

1993. Topps Comics objavljuju dva broja stripa ,,Drakula protiv Zoroa”. 

Dynamite Entertainment preuzima Zoroa i 2008. mu daje serijal od 20 brojeva koji je pisao Met Vagner, a crtalo ga je nekoliko crtača. Kasnije se pod Dynamite-om Zoro pojavljuje u serijalu Masks od 8 brojeva pored likova kao što su: Green Hornet, Kato, The Shadow i The Spider koji je napisao Kris Robertson, a crtali su ga Aleks Ros i Denis Kalero. 

2014. Zoro dobija krosover sa Tarantinovim Djangom koji služi kao svojevrsni nastavak istoimenog Tarantinovog filma iz 2012. Tarantino i Met Vagner su pisali strip sa umetnošću Esteva Polsa.

2018. American Mythology preuzima licencu za lika i daje mu nove strip serijale Zorro Legendary Adventures Zorro: Swords of Hell. Zorro: Swords of Hell serijal je atipčan za Zoroa jer je u pitanju horor i baciće don Diega la Vegu u borbu protiv vampira, demona, sekte demonskih konjanika i drugih oblika natprirodnog zla, i osim svoje okretnosti, lukavosti i mača, Zoro neće imati ništa drugo na raspolaganju kako bi ih zaustavio.

Povodom stogodišnjice postojanja lika, American Mythology će izdati veliko, tvrdokoričeno izdanje The Incredible Mark of Zorro 100 Years of the Masked Avenger. 

Ovo izdanje će sadržati preko 200 stranica retkih ilustracija, postera, memorabilija i predstavljaće savršen poklon svim fanovima Zoroa. 

Zoro je danas prepoznatljiv širom sveta i heroj kome težimo kao nekome ko je uvek spreman ugroziti sebe u borbi kako bi zaštitio nemoćne, dok one slabije od sebe uvek posmatra kao sebi ravne.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x