“Kulin – Tajna slanih izvora”: Gospodar prstenova i Hobit po naški! (STRIP)

Ismet Erdić Erda ne krije da mu je inspiracija za strip “Kulin” došla tako što obožava “Gospodara prstenova”, “Hobita”, “Igre prestola”…

tajna slanih izvora stripblog

Strip “Kulin – Tajna slanih izvora” je nešto što, možemo reći da fali domaćoj strip sceni (domaća=prostori bivše Jugoslavije). Ne možemo reći da nemamo ovakvih ostvarenja, poput “Vekovnika” Marka Stojanovića i još nekih sitnih priča, ali svakako je to malo. Serijali i priče epske fantastike potrebni su svakoj strip sceni, a Erdin “Kulin” je jedan od takvih serijala.

“Tajna slanih izvora” je prva epizoda u serijalu koja nas uvodi u priču o kraljevstvu koje zavisi od slanih izvora i predstavlja mesto za manipulaciju stanovništvom, običajima i tradicijom onih koji žele da preuzmu presto.

Priče sa vešticama i zlim vračevima svakako su deo folklora Južnih Slovena u celosti. Iako je pored serijala koje smo naveli, Ismeta Erdića inspirisala i istorija srednjevekovne Bosne, inspiracija mu je bila i Kulin ban, jedna izuzetna ličnost iz doba početka uzdizanja dinastije Nemanjića i stvaranja srednjevekovnih, mahom vazalskih, ali ponosnih kraljevina na Balkanu. Kulin ban je ostao ponos srednjevekovne Bosne zajedno sa najčuvenijim, mada ne toliko proslavljenim kraljem Tvrtkom I Kotromanićem.

Pročitajte: Pobeda i Patnja – Doktor Strejndž i Doktor Usud protiv đavola lično

Nego da se vratimo na priču o stripu “Kulin”, tu postoji još jedna karakteristična crta folklora balkanskih naroda, a to je zmaj. Zmaj je mitsko biće koje je imalo veliki značaj za mnoga područja i religije, ali u tradiciji južnoslovenskih naroda zmaj je korišćen i kao atribut za velikog junaka. Zmajeviti junaci su bili ti koji su svojim junačkim delima i podvizima, uglavnom za narod i nejake, odavali utisak nepobedivosti, neustraživosti i strahopoštovanja.

Bilo je mnogo takvih junaka u periodu istorije koji je inspirisao Ismeta Erdića, ali jedan od njih je čak i nosio ime sa tim atributom, a poznat je i kao najveći vojvođanski vitez, Zmaj Ognjeni Vuk.

U stripu “Kulin” zmajevi predstavljaju neku vrstu pretnje, iako u tradiciji i nasleđu to i nije baš tako. Ali možemo ove kreacije nekako drugačije da okarakterišemo, mada su onda mogle i poneti neku drugačiju formu, s obzirom na to da nastaju magijom zle veštice i krvlju plemića.

Dve stvari su još bitne za napomenuti, a imaju u sebi tradiciju kao neposrednu inspiraciju. To je u jednoj od scena kada se donosi odluka, skupljeni su svi viđeniji ljudi kraljevstva, nešto kao veće staraca ili vitezova. To se često sretalo u narodnim pesmama u formi “kola” kao u “Gorskom vijencu”. Tu je još i izdaja kao nezaobilazni motiv svih velikih bojeva, pobeda i poraza. Uvek mora neko nekoga da izda, to je prosto pravilo.

strip blog

Erda nije dugo smišljao i radio na ovom stripu, što samo potvrđuje snagu i volju njegove kreativnosti i stvaralačke energije.

-Na stripu sam radio nekoliko mjeseci jer u prosjeku radim jednu tablu dnevno, s tim što sam pravio pauze. Scenarij za druga dva nastavka su napisani i sada slijedi crtanje. Valja napomenuti da trenutno Kulina koloriše Dejan Bilokapić-Deki i da ćemo ovaj album ponuditi i inostranim izdavačima. Ovaj album je distribuiran u BiH (oba entiteta), Hrvatsku i u Srbiju, rekao je Erdić za Strip Blog.

Prvu epizodu stripa Kulin “Tajana slanih izvora” pročitajte: OVDE

Strip Kulin “Tajna slanih izvora” prenosimo uz dozvolu autora Ismeta Edrića Erde!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x