“Kulin – Tajna slanih izvora”: Gospodar prstenova i Hobit po naški! (STRIP)

0

Ismet Erdić Erda ne krije da mu je inspiracija za strip “Kulin” došla tako što obožava “Gospodara prstenova”, “Hobita”, “Igre prestola”…

tajna slanih izvora stripblog

Strip “Kulin – Tajna slanih izvora” je nešto što, možemo reći da fali domaćoj strip sceni (domaća=prostori bivše Jugoslavije). Ne možemo reći da nemamo ovakvih ostvarenja, poput “Vekovnika” Marka Stojanovića i još nekih sitnih priča, ali svakako je to malo. Serijali i priče epske fantastike potrebni su svakoj strip sceni, a Erdin “Kulin” je jedan od takvih serijala.

“Tajna slanih izvora” je prva epizoda u serijalu koja nas uvodi u priču o kraljevstvu koje zavisi od slanih izvora i predstavlja mesto za manipulaciju stanovništvom, običajima i tradicijom onih koji žele da preuzmu presto.

Priče sa vešticama i zlim vračevima svakako su deo folklora Južnih Slovena u celosti. Iako je pored serijala koje smo naveli, Ismeta Erdića inspirisala i istorija srednjevekovne Bosne, inspiracija mu je bila i Kulin ban, jedna izuzetna ličnost iz doba početka uzdizanja dinastije Nemanjića i stvaranja srednjevekovnih, mahom vazalskih, ali ponosnih kraljevina na Balkanu. Kulin ban je ostao ponos srednjevekovne Bosne zajedno sa najčuvenijim, mada ne toliko proslavljenim kraljem Tvrtkom I Kotromanićem.

Pročitajte: Pobeda i Patnja – Doktor Strejndž i Doktor Usud protiv đavola lično

Nego da se vratimo na priču o stripu “Kulin”, tu postoji još jedna karakteristična crta folklora balkanskih naroda, a to je zmaj. Zmaj je mitsko biće koje je imalo veliki značaj za mnoga područja i religije, ali u tradiciji južnoslovenskih naroda zmaj je korišćen i kao atribut za velikog junaka. Zmajeviti junaci su bili ti koji su svojim junačkim delima i podvizima, uglavnom za narod i nejake, odavali utisak nepobedivosti, neustraživosti i strahopoštovanja.

Bilo je mnogo takvih junaka u periodu istorije koji je inspirisao Ismeta Erdića, ali jedan od njih je čak i nosio ime sa tim atributom, a poznat je i kao najveći vojvođanski vitez, Zmaj Ognjeni Vuk.

U stripu “Kulin” zmajevi predstavljaju neku vrstu pretnje, iako u tradiciji i nasleđu to i nije baš tako. Ali možemo ove kreacije nekako drugačije da okarakterišemo, mada su onda mogle i poneti neku drugačiju formu, s obzirom na to da nastaju magijom zle veštice i krvlju plemića.

Dve stvari su još bitne za napomenuti, a imaju u sebi tradiciju kao neposrednu inspiraciju. To je u jednoj od scena kada se donosi odluka, skupljeni su svi viđeniji ljudi kraljevstva, nešto kao veće staraca ili vitezova. To se često sretalo u narodnim pesmama u formi “kola” kao u “Gorskom vijencu”. Tu je još i izdaja kao nezaobilazni motiv svih velikih bojeva, pobeda i poraza. Uvek mora neko nekoga da izda, to je prosto pravilo.

strip blog

Erda nije dugo smišljao i radio na ovom stripu, što samo potvrđuje snagu i volju njegove kreativnosti i stvaralačke energije.

-Na stripu sam radio nekoliko mjeseci jer u prosjeku radim jednu tablu dnevno, s tim što sam pravio pauze. Scenarij za druga dva nastavka su napisani i sada slijedi crtanje. Valja napomenuti da trenutno Kulina koloriše Dejan Bilokapić-Deki i da ćemo ovaj album ponuditi i inostranim izdavačima. Ovaj album je distribuiran u BiH (oba entiteta), Hrvatsku i u Srbiju, rekao je Erdić za Strip Blog.

Prvu epizodu stripa Kulin “Tajana slanih izvora” pročitajte: OVDE

Strip Kulin “Tajna slanih izvora” prenosimo uz dozvolu autora Ismeta Edrića Erde!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x