Crna Orhideja – Nil Gejmen pokušava da bude Alan Mur

0

Crna Orhideja je pored Gejmenovog Sendmena, njegovo manje zapaženo delo za DC Vertigo iz 80ih.

Crna Orhideja - Nil Gejmen pokušava da bude Alan Mur strip blog

Prikaz stripa “Crna Orhideja” Nila Gejmena i Dejva Mekina u izdanju Darkwood-a

Ono što je Mur napravio sa Stvorenjem iz močvare, Gejmen je uradio sa Crnom Orhidejom. U tom smislu Gejmenu je bilo lakše jer Crna Orhideja postoji još od 1973. godine, a on je 1988. dobio priliku da na svoj način ispriča priču o poreklu ove manje poznate strip junakinje. 

Crna Orhideja je superheroina koja se preruši u neki drugi ženski lik i tako istražuje kriminalce i zločine. Pojavljivala se u nekoliko DC-ijevih naslova, ali ni njeni kreatori (Šeldon Mejer i Toni DeZuniga), ni drugi kreativni timovi nisu pokazali mnogo pozadine i poreklo ove heroine. Pre Gejmena bila je jedan od najmisterioznijih DC-ijevih karaktera. 

Gejmenov i Mekinov miniserijal počinje ubistvom heroja, slično Murovim Nadziračima. Druga sličnost sa Murom je priroda glavne junakinje koja je vezana za prirodu i zeleno, poput Stvorenja iz močvare. Gejmenov cilj donekle je da se suprostavi svim klišeima superherojskog stripa. On razvija zrelu priču u kojoj je teško predvideti gde će vas čitanje odvesti i koje ćete mejnstrim likove iz DC-ijevog opusa sresti usput (srešćete mnogo poznatih lica i svideće vam se). Mnoge teme i estetika su slične Murovom pisanju, a za one koji ne poznaju DC-ijev strip univerzum, utisak Crne Orhideje će biti manje kompletan jer postoje reference na likove i mesta koja imaju veće značenje ako znate ko su i šta predstavljaju.

Pročitajte: Lajt i Bold – Lepotica i zver u jednoj grotesknoj priči

Kao što rekosmo Gejmen se suprostavlja klišeima, stoga ovde nema zapleta i raspleta, nema lika koji je relatabilan i gradi akciju i uzbuđenje, već je akcenat na nadrealizmu, noiru i mračnoj atmosferi koju stvara. Cela priča se oseća kao san iz koga se probudite razočarani jer ne znate kako bi se završio. Iako je na neki način objasnio poreklo ove heroine, Gejmen je ipak dao samo mali uvid u njen lik. Možda je to i bila poenta, te ako je tako, svakako je postavio temelje za buduće priče i neke druge pisce. Snaga Crne Orhideje je u mračnoj atmosferi i umetnosti Dejva Mekina. 

Mekinov rad ima veće šanse da bude razlog zbog koga će vam ovo delo ostati duboko urezano u svest nego sama priča. Njegova umetnost je prljava, uznemirijuća, lepa i efikasna istovremeno. Njegov nadrealni stil je oblikovao Crnu Orhideju u nešto jedinstveno upravo zato što je ćudljiva, jeziva i oslikana drugim metodama koje se ne očekuju u stripu. 

Crna Orhideja nije tako snažna kao Sendmen ili Stvorenje iz močvare i ima svojih mana. Isto tako ima i svojih čari, stoga bi svi fanovi rada i priča Nila Gejmena morali da pročitaju ovo delo barem jednom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x