OBOREN REKORD: Fenomen Leskovca, 1.300 učenika učestvovalo u javnom času stripa!

0

Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” u saradnji sa četiri osnovne leskovačke škole, održala je danas najmasovniji javni čas stripa, i oborila evropski rekord u najmasovnijem javnom času stripa, koji i sami drže sa hiljadu i sto učesnika od maja 2018. godine.

oboren rekord stripblog

U pitanju su osnovne škole “Vasa Pelagić”, “Svetozar Marković”, “Kosta Stamenković” i “Vuk Karadžić”, a u času je učestvovalo oko 1.300 učenika ove četiri osnovne škole koji su sedeli u svojim klupama u salama za fizičko, holovima škola i učionicama i simultano pravili svoje prve korake u devetoj umetnosti. Svi učenici od prvog do četvrtog razreda navedenih osnovnih škola su čitav jedan školski čas umesto drugih predmeta imali čas iz devete umetnosti koji su im održali organizatori, pripadnici Leskovačke škole stripa, što je jedini ovakav primer u Evropi.

Pročitajte: Predavanja u Junu u novosadskoj Školi stripa!

-Javni čas stripa je održan u Leskovcu po peti put, u najvećem broju od oko 1300 učenika od 1. do 4. razreda  iz 4 osnovne škole iz Leskovca. Na taj način smo nadmašili rekord koji smo sami postavili prošlog maja, a u tome nismo dozvolili da nas nepovoljne vremenske prilike pokolebaju ni zaustave. Sa školskih terena na kojima uobičajno držimo Javni čas, prešli smo u sale za fizičko, holove i učionice, i poput junaka crtanih priča pokazali da se svaka prepreka može prevazići ukoliko se to samo dovoljno želi. Javni čas stripa i postavljen rekord inače jesu način na koji obeležamo 24. godišnjicu Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” koja je krenula sa radom 29. maja 1995. godine. Takodje, Javni čas prati okončanje sad već tradiocionalnog konkursa za strip kaiš koji Škola sttripa organizuje već 7. godinu za redom, i koji je počeo kao konkurs za učenike iz Jablaničkog okruga, učešćem učenika iz cele Srbije uskoro postao nacionalni, a ove godine kad se na njega odazvalo blizu 2000 dece iz 27 škola iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, postao i internaciolni. Konkurs za strip kaiš i Javni čas stripa su inače uvodne aktivnosti 21. Balkanske smotre mladih strip autora, koja će se održati u Leskovcu 28-30. juna 2019. godine, naveo je za Strip Blog predavač i strip scenarista Marko Stojanović.

U pitanju je peti javni čas stripa, a svake godine se radi na tome da se krug škola učesnika poveća. Na dosadašnjih četiri časa učestovale su osnovne škole “Josif Kostić”,”Svetozar Marković”, “Vožd Karađorđe” i “Vuk Karadžić”, a na petom javnom času pridružiće im se sa svojim učenicima i osnovne škole “Vasa Pelagić” i “Kosta Stamenković”. Ova godina će manifestacija zbog nepovoljnih vremenskih uslova po prvi put biti održana u unutrašnjosti škola. Manifestaciji je po drugi put u njenoj istoriji podršku pružio i gradonačelnik Leskovca Dr Goran Cvetanović, što je i omogućilo da se krug škola učesnika dodatno proširi a manifestacija podigne na viši nivo. Cvetanović će i lično posetiti učesnika u Javnom času i na taj način dodatno podržati ovu manifestaciju u sopstveno ime, ali i u ime grada Leskovca.

strip blog

Centralni čas je održan u sali za fizičko osnovne škole “Vasa Pelagić”, koju je gradonačelnik od 10:30 i posetito i poželeo učenicima srećan rad na polju stripa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x