Gašin sabor 2: Tri dana smeha, radosti i druženja sa Dikanom, baronom Minhauzenom, Elicom i Malim Nemom

Međunarodni festival humorističko-karikaturalnog i porodičnog stripa Gašin sabor — tematski jedinstven u Jugoistočnoj Evropi — svoje drugo redovno izdanje ponovo ima u Dečjem kulturnom centru Beograda, od četvrtka 9. maja, sa svečanim otvaranjem u 12 časova, navodi se u saopštenju za javnost Udruženja stripskih umetnika Srbije.

gasin sabor petface

Ponovo festival Gašin sabor u Beogradu od 9. do 11. maja

Programi će trajati do subote 11. maja i biće krunisani završnom ceremonijom u 15 časova, sa dodelom priznanja Vitez i Dama od duha i humora, kao i Velikom poveljom Gašinog sabora za „izuzetan doprinos svetskoj umetnosti humora, karikature, šeprtljenja i sanjarenja“.

Tokom „tri dana smeha“, kako kaže zvanični slogan festivala, publici se na opušten način nude izložbe sa vođenim turama, besplatni časovi crtanja i pisanja za sve generacije, umetničke radionice, promocije, predavanja, projekcije, stručni skup, tržnica knjiga i svakodnevno druženje sa stvaraocima i stručnjacima, uvodeći laike u polje humorističkog i karikaturalnog stripa.

Zainteresovane obrazovne ustanove mogu da zakažu termine grupnih poseta izložbama, master klasama i radionicama prijavom Lidiji Seničar, urednici likovnog programa festivala „Radost Evrope“ (telefon 060 167 33 45 ili e-pošta lidija.senicar@dkcb.rs)

Glavne teme „Gašinog sabora 2019“

Glavni gost sabora je doajen naše kulture, likovni umetnik Lazo Sredanović, a glavna domaća tema je obeležavanje 50 godina njegovog stripa „Dikan i Stari Sloveni“ kojeg je crtač sa scenaristom Nikolom Lekićem stvorio 1969. na stranicama „Politikinog Zabavnika“. Sredanović će se tri dana družiti sa svojim brojnim čitaocima, predstavljajući izložbu kao i seriju knjiga „Dikan“, koja donosi sabrane stripove o najsmešnijem slovenskom pretku u izdanju „Everest medije“.

Glavna međunarodna tema je delo jednog od očeva evropskog stripa, velikog srpsko-ruskog umetnika Đorđa Lobačeva (1909–2002), povodom 110 godina od rođenja, obeležena ekskluzivnom izložbom i promocijama sabranih dela ovog velikana u izdanju kuće „Makondo“, te najavom kapitalne monografije Zdravka Zupana „Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlji“ u izdanju londonsko-beogradske kuće „Modesti stripovi“. Ove godine će naše stripske veze sa ruskom kulturom biće istaknute i preko predstavljanja doprinosa koji su dali i daju Vasilije Afanasijev, Irina Antanasijević i drugi.

Takođe, ugledna imena evropskog stripa Slaviša Ćirović i Bojan M. Đukić predstaviće ekskluzivno svoje opuse za decu i mlade autorskim izložbama i ličnim prisustvom na master klasama.

Pročitajte: Beogradski strip festival “Tras!” u Kulturnom centru Grad

Biće održane i promocije, tribine i predavanja o opusima tridesetak autora, a tokom trajanja festivala moći će da se kupe stripovi i druga izdanja po povlašćenim cenama.

Radionice sa decom, omladinom i svim drugim naraštajima koordiniraće prof. Vladimir Vesović iz Škole i radionice „Đorđe Lobačev“, a učestvovaće i drugi velikani karikaturalnog, humorističkog i porodičnog stripa, piše u saopštenju USUS-a.

Rezultati 2018

Začet sa skromnijim očekivanjima, Sabor se već prve godine pokazao jednim od većih i značajnijih stripskih festivala Balkana. U pedesetak programa 2018. učestvovalo je osamdesetak umetnika, naučnika, pedagoga i drugih stručnjaka, kao i preko 500 učenika iz sedam beogradskih obrazovnih ustanova. Po zvaničnoj evidenciji izložbe je tada za dve nedelje, kao prateći program, videlo ucelo ili delom preko 6.000 posetilaca Dečjeg kulturnog centra Beograda, pretežno dece i omladine.

Naziv festivala ovekovečuje mitskog junaka srpske kulture — Lenjog Gašu iz pera pesnika i stripara Jovana Jovanovića Zmaja, a po kojem je vek kasnije kršten i Gaša Šeprtlja kao srpska verzija „Gastona Lagafa“ iz pera Andrea Frankena (André Franquin, 1924-1997). Svake godine je festival posvećen drugom velikom svetskom autoru, a najlogičnije je bilo da prve godine to bude Franken, autor koji je sa Žanom Žiroom Mebijusom otelotvorenje i glavni simbol franko-belgijskog stripa u srpskoj i jugoslovenskim kulturama.

Gašin sabor je u aprilu 2018. ušao u zajednicu frankofonih festivala stripa i imao je vidljivu reklamnu kampanju na referentnim sajtovima za evropski strip.

strip blog

Oni stvaraju Gašin sabor

Gašin sabor organizuju Centar za umetnost stripa pri Udruženju stripskih umetnika Srbije, Škola i radionica „Đorđe Lobačev“, Dečji kulturni centar Beograda, Udruženje „Svet stripa“ iz Kragujevca i njihovi brojni partneri. Zvanični jezici festivala su srpski kao glavni, a francuski i ruski kao pomoćni jezici. Manifestacija se oglašava i u zemljama Zapadne i Istočne Evrope, navodi USUS.

Predsednik Gašinog sabora je srpsko–francuski autor Dragan Lazarević (Dragan de Lazare), a u stručnom odboru su i Vladimir Vesović (Škola „Đorđe Lobačev“), Bojan M. Đukić (osnivač „Beogradskog kruga 2“), Lidija Seničar (urednica likovnih programa DKCB i festivala „Radost Evrope“), Rade Tovladijac (predsednik USUS) i Zoran Stefanović (upravnik Centra za umetnost stripa).

Likovno oblikovanje plakata i drugih materijala uradio je umetnički direktor festivala, student Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Marko Šerer, a kaligrafi na priznanjima su dva studenta FPU Lazar Rakonjac i Petar Stošić. Sama priznanja nose crteže Božidara Milojkovića BAM-a, Dragana Lazarevića i Siniše Banovića.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x