Izložba Radionice stripa “Đorđe Lobačev” u galeriji DKC

0

Godišnja izložba Radionice stripa, ilustracije i koncept arta “Đorđe Lobačev” u Galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, u četvrtak 18. aprila, od 19 časova.

izlozba skole stripa stripblog

U pitanju je četrnaesta izložba radova polaznika škole. 

Prisetimo se intervjua za 25. rođendan Škole stripa, ilustracije i koncept arta “Đrođe Lobačev” koji je uradio urednik Strip Bloga za dnevni list Danas.

–Ovo neće biti proslava, nego ćemo samo obeležiti datum. Prvog aprila je otvaranje naše godišnje izložbe, i pošto je to naša izložba mi smo odlučili tada da obeležimo 25 godina škole. Mada će ta godišnjica trajati cele godine i biće dosta tribina i događaja gde ćemo moći da pričamo o tome, ističe za Danas osnivač Škole stripa Vladimir Vesović. Za izložbu smo pozvali pored naših đaka i bivše đake i prijatelje, dugare, sve koji mogu da dođu. DKC će nam dati mesta za izložbu i štampaćemo kataloge, plakate.

Pročitajte: Najavljen novi album Asteriksa i Obeliksa – “La Fille de Vercingétorix” (VIDEO)

Škola stripa, ilustracije i koncept arta je osnovana 1992. godine i za vreme postojanja je promenila deset prostora, a prema rečima našeg sagovornika najduže se zadržala u SKC-u u Beogradu, punih dvanaest godina.

–U školi učimo naše polaznike onome što njih interesuje, predočava Vesović. Naravno pored stripa koji je bio osnovna ideja, imamo i ilustraciju i koncept art. Od umetnosti se ne živi i svakako se umetnici moraju snalaziti, ali ilustracija je nešto drugo. Razume se da ilustrator mora da bude izuzetan da bi ga neko pozvao da mu ilustruje knjigu, ali je to posao od kojeg može da se zarađuje. Što se stripa tiče naravno da ću predložiti i založiti se za sve što je pre svega završeno i urađeno, takođe i kvalitetno. Ali danas je malo celovitih radova, sve su to kratki stripovi, a da bi uspeli na tržištu ili se zaposlili negde izvan zemlje morate da uradite nešto kako bi vas mogli videti.

Nastava u školi je vođenja svake nedelje, međutim od nove godine nastava se obavlja samo subotom u Dečjem kulturnom centru.

– Ovde su sada časovi samo subotom jer DKC ne radi nedeljom. Tu smo ceo dan. Zato smo bili na Dedinju, jer smo tamo mogli da radimo svaki dan, pa kada kome odgovara mogao je da dodje. Međutim tu smo, radimo, govori Vesović.

Ideja našeg sagovornika je da se za školu pronađe prostor koji bi mogao da obezbedi mesto za udruženje, školu i biblioteku, gde će posetioci imati prilike da uživaju u više od tri hiljade stripova, domaćih i stranih izdanja časopisa i knjiga na tu temu.

strip blog

–Nisam našao prostor jer su većinom komercijalni prostori i dosta koštaju, za neke još moram da se raspitam i da vidim cenu. Ima i privatnih i gradskih prostora. Privatni su izuzetno skupi, a za gradske moram da se raspitam šta i kako, pojašnjava Vesović. Nemamo novce da mi plaćamo zakup. Kada bi nam dali prostor, pa mi da plaćamo sve obaveze…

Za strip scenaristu i pisca Pavla Zelića je škola, odnosno radionica značila, kako navodi neverovatno mnogo. Omogućila mi je kontakte i saradnju i pre svega divne prijatelje u svetu devete umetnosti, i sve ove godine je to isto bila za nebrojene crtače i scenariste, i naravno tu sjajnu decu od kojih su mnoga izrasla u prave umetnike i vredne stvaraoce, a sve to zahvaljujući neverovatnoj atmosferi, znanju, strpljenju i razumevanju dobrog duha srpskog stripa – Vladimira Vesovića.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x