Tribina i izložba: Srpska naučna fantastika u stripu

0

Tribina „Srpska naučna fantastika u stripu“ u Dom kulture Studentski grad, Beograd, održaće se danas u 19 časova, a izložba „Srpska naučna fantastika u stripu“ u prostorijama Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Beograd, u sredu, 13. mart 2019. u 18 časova.

naucnafantastika u stripu stripblog

Pisac i istoričar kulture Zoran Stefanović predstavlja mesto stripa unutar srpske naučne fantastike, kao zanemarenog ali formativnog elementa srpske i jugoslovenske popularne kulture. Počev od kraja 19. veka, sa posebnim osvrtom na najnovija arhivska otkrića o periodu Kraljevine Jugoslavije i na reprinte Đorđa Lobačeva i drugih autora, preko vrhunaca stripa u SFRJ do današnje situacije koja ima elemente novog Zlatnog doba.

Gosti su dvojica istaknutih scenarista i kulturnih delatnika iz dva naraštaja: Slobodan Ivkov (1959), autor stripa „Zemljani” i scenarista „2084.” i „Kolapsa” i Pavle Zelić (1979) scenarista „Družine Dardaneli”. Oni će prvi put govoriti o naučnofantastičnoj komponenti u svom stripskom opusu i o tome kako oni vide fenomen NF stripa unutar srpske kulture.

strip blog

Izložba „Srpska naučna fantastika u stripu“ prikazuje jedan od mogućih pogleda na bogatu istoriju naše moderne stripske umetnosti, koja je imala svetski odjek još od svog početka 1930-ih u Kraljevini Jugoslaviji, do današnje situacije u kojoj su srpski autori ugledni i vidljiv deo međunarodne stripske scene, osobito u segmentu fantastike. Izlaže se 80 radova od preko sto autora, nastalih pretežno za čitaoce u Jugoslaviji i Srbiji, ali i Francuskoj, SAD i drugim zemljama, uključujući i neke radove koji se prvi put izlažu.

Ovaj izbor svedoči da postoje trajni žanrovski tokovi i idejni motivi koji unutar sebe povezuju srpski naučnofantastični strip kroz sve epohe, ali i sa širom tradicijom srpske i svetske kulture od kraja 19. veka do danas. Selektor izložbe je Zoran Stefanović.

Nakon otvaranja izložbe slede: Izlaganje Dejana Ajdačića o ruskom piscu Aleksandru Beljajevu; Razgovor sa piscem: Adrijan Sarajlija i Zoran Stefanović.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x