Izložba o ruskoj emigraciji u biblioteci grada Beograda

0

Biblioteka grada Beograda u znak sećanja na stogodišnjicu od dolaska ruske emigracije u Srbiju (tadašnju Kraljevinu SHS) u sredu, 20. februara u 11 sati otvara foto izložbu o ruskim piscima u emigraciji.

ruskoj emigraciji stripblog

Izložba pod nazivom „Izgnanici bez svoje volje“ otkriva istoriju života pisaca u egzilu. Prikazuje pisma, beleške, autograme, fotografije I.A. Bunina, I.S. Šmeljeva, N. A. Tefi, A. M. Remizova, B. G. Pantelejmonova, K. D. Baljmonta. Izložbu nam je ustupio Ruski fond kulture, sa kojim je Biblioteka grada Beograda 2017. godine potpisala ugovor o saradnji. Tom prilikom ovaj fond je Biblioteci grada Beograda donirao preko 2000 vrednih i luksuznih izdanja knjiga za decu i odrasle i multimedijalnu građu. Ove poklon knjige su nakon stručne obrade smeštene u novootvoreni ogranak Biblioteke grada Beograda u Sava Centru, kao poseban fond pod nazivom „Biblioteka Sergej Mihalkov“. Cilj sporazuma o saradnji između naše kuće i Ruskog fonda kulture jeste snaženje daljeg razvoja srpsko-ruskih kulturnih, umetničkih i naučnih veza, navodi se u saopštenju Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Takođe se na izložbi mogu videti novine i časopisi ruskih emigranata koji su u posedu Srpskog bibliofilskog društva Srbije, kao i knjige i monografske publikacije koje Biblioteka grada Beograda poseduje o ruskoj emigraciji.

Kako se navodi u saopštenju, drugi deo ove izložbe prikazuje ruske emigrante koji su svoj talenat i stvaralaštvo ispoljili u Beogradu: pre svega stripske crtače — Golovčenko, Ivković, Kuznjecov, Lobačov, Navojev, Ranhner, Solovjev i Šenšin — i njihove izuzetne ilustracije dela srpske književnosti i srpskih tema iz života, a deo postavke sačinjavaju njihovi lični predmeti, pasoši, pisma, fotografije, prijave boravišta i drugo. Ova građa samo je mali deo izložbe „Ruski strip kraljevine Jugoslavije“ koji je za ovu priliku ustupila autorka izložbe prof. dr Irina Antanasijević, profesor ruske književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ova izložba premijerno je prikazana u Moskvi, u Domu Ruske dijaspore Solženjicin u oktobru i novembru 2018. i imala je veliki uspeh. U septembru mesecu ove godine biće prikazana u Sankt-Peterburgu, a na naše veliko zadovoljstvo i u Narodnoj biblioteci tokom 2019. godine. U ime tima ove izložbe govoriće Zoran Stefanović, predsednik Međunarodne kulturne mreže „Projekat Rastko“ i upravnik Centra za umetnost stripa Beograd.

Posebnu draž ovoj izložbi i čast što su danas sa nama čine potomci ruskih emigranata. Jedan od najpoznatijih hroničara ruske emigracije od njih je Aleksej Arsenjev, pisac i priređivač preko 30 stručnih monografija, zbornika, kataloga i članaka na ovu temu. Deo njegove porodične zaostavštine takođe je izložen na ovoj postavci.

Muzički program upotpuniće crkveno-dečiji hor „Orlić“ iz Batajnice, izvodiće numere „Взбранной Воеводе“ D. V. Allemanova i „Славься ты Русь моя“ iz operы „Ivan Susanin“ M. Glinke. Ovaj hor će se predstavljati Srbiju na takmičenju na festivalu „Zvučit Moskva”u Moskvi ove godine.

Romansu „Otgovorila Roщa Zolotaя“ tekst pesme pisao Sergej Jesenjin izvodi Valentina Sjeničić, učenica 3. razreda IX gimnazije Mihailo Petrović Alas.

Stihove koje su stvarali ruski pesnici u Beogradu čitaće na ruskom jeziku Danilo Danilović, učenik Filološke gimnazije, a na srpskom Valentina Sjeničić. (Pesme „Belgrad“ Ekaterine Leonidovne Tauber i „Кто пољубил на миг тот разлјубит не может” Evgenija Mihailoviča Kiskeviča).

Izložbu će otvoriti Njegova Ekselencija gospodin Aleksandar Vasiljevič Čepurin, ambasadar Ruske federacije u Srbiji i Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x