Da li je vreme da Brus Vejn ode u penziju?

0

Warner Bros nema baš najbolje rezultate u poslednje vreme. Iako je Aquaman zaradio milijardu i pokupio dobre kritike, ali to još uvek nije dovoljno da se isprave greške iz prošlosti.

brus vejn stripblog

DC-ijevi filmovi uspeli su da podele fanove i kritičare. Aquaman je indikacija da je studio nezadovoljan putem kojim je njihov superherojski univerzum krenuo i da je u toku reorganizacija formule.

Betmen solo film je već dugo na čekanju, i uprkos tome što WB navodno voli reditelja Meta Rivsa, film je očigledno izložen problemima u proizvodnji. Brus Vejn verovatno više neće biti odglumljen od strane Bena Afleka u DC filmovima. Jedna od opcija kojom se DCEU može distancirati od Aflekovog Batmana je Flashpoint film koji bi na neki način resetovao njihov superherojski univerzum, kao što se to desilo u stripovima. Samim tim bi se na realan način udaljili od ,,starog” Betmana i bio bi otvoren put nekom novom.

Pročitajte: Zašto niko ne priča o Dark Phoenix?

Drugi izlaz iz rupe koju su sami sebi iskopali je taj da se udalje od okruženja, priče i tona Brusa Vejna. Ovo je izvodljivo tako što bi se adaptirala priča Batman Beyond. Warner Bros. i dalje ima privilegiju da daje sebi slobodu raznih načina eksperimentisanja u adaptacijama stripova. Vidimo da se dešava elseworld film o Džokeru koji neće pripadati DCEU i u pitanju je autorski film reditelja Toda Filipsa. WB mora privremeno pobeći od DCEU da se izvuče iz rupe. Batman Beyond nije trajno rešenje, ali je idealno privremeno rešenje dok WB reprogramira svoje ideje. Jedan od načina da se DCEU malo zaobiđe je taj da Batman Beyond bude postavljen u drugačijoj vremenskoj liniji. Slično kao Wonder Woman i Aquaman čiji su filmovi postavljeni u godinama pre nastanka Justice League, dopustajući određenu fleksibilnost i nezavisnost od prethodnih filmova. Fokusiranje filma na buduće događaje koji nisu uslovljeni prethodnim, a dešavaju se u istom univerzumu, čini da se izgubi rizik od veće zbrke usled povezanosti sa prethodnim filmovima. Nakon slavnih dana Lige Pravde, u penziji, Brus Vejn bi takođe na neki način bio nov za gledaoce. Puštanje primarnog Betmena u ulogu mentorskog tipa rešilo bi trenutan problem oko Afleka. Slično kao što Henk Pim postoji u Marvelovim pričama, ali je predao odelo Skotu Lengu.

Teri MekGinis, tzv. futuristički Betmen je mlad i dinamičan. Ova priča je proširila Betmensku mitologiju na nove, inventivne načine koji su pomerili sve oko ovog lika unapred. Pravi je trenutak da dobijemo ovu filmsku adaptaciju.

Ovo bi bio svež pristup Mračnom vitezu. Batman Beyond deli više toga sa Spajdermenom nego sa klasičnim Betmenom. U pitanju je šesnaestogodišnjak koji saznaje za tajnu Brusa Vejna, da bi mu se obratio za pomoć kada je njegov otac ubijen. Iako u početku nije želeo da mu pomogne, Brus na kraju se složio sa njim i dozvolio mu da koristi unapređeno odelo Betmena. Bio je to sjajan potez u kome Vejn ostaje uključen kao Terijev mentor, dok se priča fokusira na mladog i manjkavog Betmena.

Pročitajte: Disney dobija stotinu novih Marvelovih likova kupovinom Fox-a

Drugi problem sa kojim će se adaptacije Betmena verovatno večno suočavati je da će živeti u senci Nolanove trilogije, koja je redefinisala Betmena zauvek. Batman Beyond nije ograničena Nolanovim stilom i nudi novu estetiku, sa novim likovima. Franšiza ima potencijal da otvori put ka nečemu novom i oduzme inicijativu koju ima Nolanova verzija.

Betmen nikada nije planiran da bude generacijski heroj. Većinom svog postojanja samo Brus Vejn je bio Betmen. Batman Beyond je pomerio franšizu omogućivši Vejnu da ostane tu kao mentor dok Teri kreira svoju legendu. Teri se suočio sa galerijom novih negativaca, a takođe je pronađen inventivan način da se Džoker vrati kao negativac. Mnogo neiskorišćenih mogućnosti leži u ovoj priči i samo mole da se istraže i dobiju priliku. Batman Beyond pomera granicu Betmenovog postojanja, prenoseći ideju da Betmen nikad ne umire. Bez obzira šta se desi Brusu ili Teriju, Bet-plašt postaje veći od obojice.

Autor: M. Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x