BeGe MEN i “mladi su nekulturni” autora Lošića i Dobrića (VIDEO)

0

Tabloidizacija je otišla toliko daleko da je prodrla u sve pore našeg društva, od političkog, profesionalnog i estradnog do privatnog života običnih ljudi. Ogromnim subvencijama države koje se dodeljuju tabloidima omogućava se da oni koštaju veoma malo novca (20-25 dinara) i da imaju velike tiraže.

mladi su nekulturni stripblog

S obzirom na to da je naša država najverovatnije jedinstven primer zemlje gde su tabloidi u potpunosti angažovani u političke svrhe, spinujući i zaglupljujući narod lažnim vestima, najosetljivije grupe poput siromašnih, slabo obrazovanih (što je cilj trenutne vladajuće strukture) i penzioneri su izloženi najjačem udaru tabloida i oni vrše najveći uticaj na njih.

Mladi i obrazovani u zemlji Srbiji nemaju šta da traže i njima nema mesta u ovoj državi. Osporavani su sa svih strana i nemaju podršku ni od institucija ni od najbližih, kao ni od obrazovnih ustanova koje su pohađali, jer osnovni parametri stalne generacijske borbe u društvu nisu naklonjeni racionalnim mladim osobama koje ostaju u zemlji. Pre svega to je zbog toga što mnogo mladih odlazi, praktično beži iz države, a ona grupa koja ostaje u zemlji, nemoćna je pod naletom ovih nekoliko grupa navedenih u prethodnom pasusu.

Pročitajte prethodnog BeGe MEN-a: BeGe MEN i “marš iz mog Beograda!” autora Lošića i Dobrića

O “tabloidiotizaciji” i večitoj borbi između generacija govori današnja epizoda BeGe MEN-a.

Uspešnu godinu ovog online projekta mladih ljudi završili smo tako što je javni medijski servis, Radio Televizija Srbije objavila prilog na televiziji i tekst na svom portalu (koji dole prenosimo u potpunosti) o BeGe MEN-u kao još jedan dokaz pored Danasa, Nedeljnika, Blica, Helly Cherry-ja i drugih medija kojima su autori davali intervjue i u kojima su pisane ili prenošene priče o ovom superheroju, da je ovo medijski najpokriveniji projekat navedene vrste. Takođe važno je reći da je BeGe MEN izložen u Dečjem Kulturnom Centru u Beogradu u okviru redovne izložbe Udruženja stripskih umetnika Srbije. 

mladi su nekulturni stripblog

U vreme kada nam manjka superheroja, Beograd dobija svog. Makar na papiru. Njegova super moć je trapavost i njome se bori protiv loše ironije i sarkazma prema građanima. Autor je mladić iz Beograda potpisan pseudonimom „Lošić“, a njegove ideje u delo sprovodi crtač „Dobrić“, prenosi Radio Televizija Srbije.

„Be-Ge men je jedan običan momak koji zapravo ima 25 godina, nema stalno zaposlenje, živi sa roditeljima i osnovna supermoć mu je trapavost – to je jedna jedina super moć koju on ima“, objašnjava scenarista Miloš Simić.

Pročitajte prethodnog BeGe MEN-a: Strip “BeGe MEN i novogodišnji tunel” autora Lošića i Dobrića

Jedna epizoda – jedan skeč. Kroz svakidašnje situacije strip junaka, autori prikazuju redovno stanje u prestonici.

„Mi smo razmišljali kako bismo napravili nekog superheroja kojeg ćemo ponuditi našem glavnom gradu. Imali smo i neke druge stvari koje su Beograđani probali kako bi im život bio bolji. Pa eto sada, možda, da probamo sa nekim superherojem koji će iskristalisati stvari. Možda uspemo, a možda i ne“, ističe Simić.

Interesovanje za nestašluke ovog junaka potvrđuje da i u današnje vreme ima prostora za „devetu umetnost“. Iako se strip za sada može čitati samo na ekranu, tehnika crtanja je ostala tradicionalna.

Pročitajte prethodnog BeGe MEN-a: Strip “BeGe MEN u GSP-u” autora Lošića i Dobrića

„Mi skiciramo stranicu najjednostavnije. Znači nema nekog stori borda i to, nego prosto samo skica stranice. I ja onda direktno na stranici, na tabli crtam. Dogovaramo se oko svakog kadra, sve je stvar dogovora. U principu njegov posao je pisanje, moj posao je crtanje“, navodi Srđan Jerković.

Dogovaraju se uz kafu, a inspiraciju nalaze svuda u Beogradu. Ipak, fizički izgled glavnog junaka, inspirisan je stripom.

„Moj Be-Ge men možda najviše liči na Alan Forda, možda podseća na njega zato što je malo lepši i zgodniji, ali po ponašanju je i dalje jedan onako dobroćudni mladić, zbunjeni koji luta ulicama Beograda“, kaže Jerković.

Avanture ovog momka možete čitati na Strip blogu, a ako pogledate oko sebe, sigurno ćete zapaziti mnoge slične Be-Ge menu. A možda ste taj lik baš vi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x