Nikolson vs. Ledžer – ko je bolji Džoker?

0

Nikolson je 1989. dao značajan kredibilitet filmu ,,Betmen’’, adaptaciji Tima Bartona, svojim, sada daleko poznatim i hvaljenim performansom u ulozi Džokera.

dzoker stripblog

Njegova interpretacija postala je antologijska toliko da je retko ko u narednih 20 godina mislio da neko može bolje da obavi ovaj posao. Zbog toga, kad je objavljeno da će popularnog Betmenovog antagonistu glumiti Hit Ledžer, publika je reagovala ishitreno i ljutito. Sva ta negativna očekivanja su se kao meci o Betmenov oklop odbila kada je publika konačno pogledala ,,Mračnog viteza’’, jer je Ledžer premašio očekivanja. Debata o tome ko je bolje odradio posao je rođena.

Pročitajte: Dizni i Marvel sele Osvetnike na male ekrane

Jedinu osnovu koju je Nikolson imao da se na nju ugleda, bio je Cezar Romero i njegov Džoker iz popularne serije o Betmenu iz 60-ih. Sve što je Nikolson pozajmio od Romera bio je smeh i manijakalni pokreti. Ozbiljno je shvatio ovu ulogu i rešio je da se kloni svih smešnih aspekata vezanih za lika koje je Romero pružio pre njega, implementirajući crnu komediju na Džokerova zlokobna dela (korišćenje gagova u oružju kao što su cvet koji prska kiselinu ili eletrični omamljivač na rukavici). Nikolson je eksplodirao u ovoj ulozi i izgledalo je kao da i sam uživa u Džokerovim zločinima. Uvek je bio pripremljen imajući u rukavu punch-line rečenice poput one ,,Olovka je zaista moćnija od mača.’’, nakon što bodežom iz olovke ubije čoveka. Taj humor je bio zabavna primesa u njegovoj borbi sa Betmenom. Nikolson, za razliku od Ledžera, nikada nije potpuno ušao u lik Džokera, već je tu implementirao malo sebe, te u Džokeru možemo videti pomalo starih i kultnih Nikolsonovih likova (,,Let iznad kukavičjeg gnezda’’ i ,,Isijavanje’’). Njegov Džoker zapravo donosi svetlo u jedan mračan film o kompleksnom superheroju. Nikolsonova harizma omogućila je da njegov Džoker, bez obzira šta uradio, bude manijakalni čarobnjak. To nije smetalo da ostane maksimalno urezan kao Džoker u memoriju svakog gledaoca. Ove godine je u Britaniji sprovedeno glasanje za omiljenog filmskog zločinca u kojem je Nikolson usko pobedio Ledžera i zauzeo prvo mesto.

Pročitajte: Sten Li i prvi ,,Cameo” za DC (VIDEO)

Isto kao i Nikolson, Ledžer se oslonio na svog prethodnika, ali je njegov Džoker daleko mračniji i kompleksniji, čak i više nego što se moglo zamišljati. U njegovim rukama, Džoker je agent haosa. On kontroliše svaku situaciju oko njega, i svaku prostoriju u kojoj se pojavi. Ne čini se zabrinut ako njegovi planovi skrenu sa kursa, sve dok je put kojim idu lud i haotičan. Džoker i Ledžer su zajedno uspeli da u svojoj predanosti anarhiji, spreče i publiku i Betmena da do samog kraja ne znaju šta da očekuju od njega. Ledžerov Džoker, njegovo shvatanje sveta i motivi su toliko mračni da je teško pronaći radost u njemu. Poput Nikolsona, Ledžer nije imao punch-line humora u svojoj izvedbi. Bio je više fokusiran na inteligenciju karaktera koja ga čini više intrigantnim. Kroz film on objašnjava svoje traume i oštećenu dušu, ali te nepouzdane priče su samo deo predanosti haosu kome je posvećen. Neuredno ponašanje i nedostatak pozadine čine da izgleda kao neko ko je iskočio iz ništavila da bi napravio novo. Ono što je najfascinantnije je to da je Ledžer potpuno nestao u ovoj ulozi. Zgrčen, uskog hoda, prljave kose i promenjene boje glasa uz šminku na licu, publika nigde nije mogla da nađe ni najmanji trun Ledžera. Time je dokazao da njegov performans Džokera može biti ubedljiviji od Nikolsonovog. Ne samo da je zaradio ljubav fanova, nego je i jedini glumac koji je dobio Oskara za ulogu u superherojskom filmu. Iako se to često pripisuje njegovoj smrti i posthumnoj i poslednjoj ulozi, veći deo fanova je usaglašen da je Ledžer bio očaravajuć, što potvrđuje celokupna glumačka ekipa Mračnog viteza. Ne možete skinuti oči sa njega sve vreme dok je na ekranu. Retkost je da jedna fiktivna ikona pop kulture dobije ikonski performans.

Autor: Milidar Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x