Tvorac Betmena, Robert Kejn, rođen na današnji dan

0

Robert Kejn, američki strip autor i jedan od tvoraca Betmena, rođen je na današnji dan 1915. godine. Njegovo delo je uvršteno u stripsku knjigu „Hall of Fame“ Džeka Kirbija 1994. godine i u „Hall of Fame“ knjigu Vila Isnera iz 1996. godine.

robert kejn stripblog

#StripBlogNaStripovskiDan rođen je Robert Kejn

Rođen je u Njujorku od roditelja koji su bili istočnoevropskog jevrejskog porekla. S obzirom na to da je rođen kao Robert Kahn, nakon završetka srednje škole promenio je svoje ime u Robert Kejn. Studirao je umetnost na Kuper Unionu pre nego što se pridružio Mak Flečer Studiu kao pripravnik 1934. godine.

U oblast devete umetnosti ušao je dve godine kasnije, 1936. godine kao slobodni crtač prema idejama Džerija Igera nacrtao je stripske knjige „Wow“, „What A Magazine“, uključujući i njegovo crtanje na serijalu „Hiram Hick“. Naredne godine, Kejn je počeo da radi u Igerovom studiju koji je bio jedan od prvih proizvođača stripova i svakako je obeležio „zlatno doba“ stripa u SAD-u od 1930. do 1940. godine. Poznata su njegova dela zabavnih, životinjskih karikatura kao što je „Peter Pupp“. Kejn je takođe radio i u dve kompanije koje će kasnije stvoriti DC Comics.

Početkom 1939. godine, uspehom DC-evog superheroja Supermena u „Action Comics-u“ podstakao je urednike da nastave sa stvaranjem takvih heroja. Kao odgovor, Bob Kejn osmislio je „The Bat-Man“. Kejn je rekao da su na stvaranje karakteristika i izgleda lika uticali film poput Zoro, Leonadro da Vinčijev dijagram ornitopera, leteće mašine sa velikim krilima koja pokreće mašinu i film The Bat Whispers iz 1930. godine.

Bil Finger se pridružio u radu Bobu Kejnu 1938. godine. Pisac i prodavac obuće sreo se sa Kejnom na zabavi, a Kejn mu je kasnije ponudio posao.

-Imao je ideju o liku zvanom Batman, i voleo bi da vidim crteže. Otišao sam kod Kejna, i on je nacrtao lik koji je izgledao poput Supermana sa nekim, kao crvenkastim čarapama, verujem, sa čizmama … bez rukavica… sa malom domino maskom, ljuljajući se na konopcu. Imao je dva kruta krila koja su virela iza njega, izgledala su kao krila šišmiša. A ispod njega je bio veliki znak … BATMAN, prisećao se prvog izgleda Betmena Finger.

Prvi put se Betmen pojavio u 27. broju „Detektiv komiksa“ u maju 1939. godine. Njegov autor, Robert Kejn je umro 3. novembra 1998. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x