Otvoren šesnaesti Međunarodni Salon stripa u SKC-u

0

Večeras je otvoren šesnaesti po redu Međunarodni Salon stripa u prostorijama Studentskog kulturnog centra u Beogradu.

salon stripa stripblog

Kordej:  Broj učesnika je, u odnosu na publiku, proporcionalno porastao

U okviru prvog dana bili su proglašeni dobitnici nagrada i priznanja na ovogodišnjem Salonu stripa. Najbolji radovi su izloženi u okviru postavki u salama SKC-a.

Vrata SKC-a su bila otvorena za posetioce postavke izdavačkih kuća gde su se uživaoci stripa mogli družiti sa izdavačima, kupovati njihova izdanja i razonoditi u neformalnom druženju.

Kasnije su sve postavke bile dostupne posetiocima, kojih je ove godine, prema komentarima stalnih posetilaca bilo manje nego prošle.

Program Salona počeo je predstavljanjem učesnika Kosplej takmičenja i dodeljivanjem nagrada za najuspešnije.

Prilikom zvaničnog otvaranja Međunarodnog Salona stripa, organizatori su podsetili da je ovaj Salon u duhu jubileja pedeset godina od pokretanja dve važne edicije jugoslovenskog stripa, a to su “Zlatna serija” i “Lunov Magnus Strip”.

Program je vodio Aleksandar Petrović, Aca Seltik. Na početku se zahvalio medijima koji su propratili ovaj događaj, a zatim je usledila dodela specijalnih priznanja za posetioce Salona stripa. Priznanja su dodeljena Toniju Fejzuli iz Španije, Mikici Ivanoviću i Veljku Kruličiću.

Specijalno priznanje Salona za doprinos srpskom stripu dobio je Aleksa Gajić.

-Zahvaljujem se na nagradi i samo bih podsetio da je ovo specijalno priznanje za doprinos, a ne nagrada za životno delo, u šali je rekao Gajić.

Takođe nagrađene izdavačke kuće su Sistem komiks, kao najbolji izdavač domaćih stripova i Besna kobila, kao najbolji izdavač stranih ostvarenja.

Zatim su usledile nagrade za učesnike konkursa Salona stripa. Žiri u sastavu Maja Veselinović, strip autor, illustrator, Boban Savić Geto, strip autor i illustrator, Željko Pahek, strip autor i illustrator, Igor Kordej, strip autor, Aleksandar Zograf, strip autor, imao je veoma težak zadatak.

Taj zadatak se ogledao u tome da je na konkurs pristiglo 334 rada, od 377 učesnika iz 25 zemalja. Prvi put su pristigli radovi iz Vijetnama, a među ostalim državama tu su bile Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Estonija, Filipini, Japan, Kanada i druge.

-Žiri je imao težak zadatak. Broj učesnika je, u odnosu na publiku, proporcionalno porastao. Kvalitet se povećao, što od muških, što od ženskih autora. Kvalitetni radovi su dolazili od osnovne škole, pa do profesionalaca. Žiri se trudio da prepozna talenat kadriranja, postavke, crno-belih i kolor odnosa na tabli. Primetan je veći broj dama koje su učestvovale na konkursu, istakao je član žirija Igor Kordej, dodajući u šali da, koliko je autora došlo sa pričama Marka Stojanovića, treba uvesti kategoriju Marka Stojanovića na konkursu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x