Dilan Dog – „U ime sina“

0

Juče (21. septembra) se na kioscima širom Italije pojavio novi nastavak serijala Dilan Dog „Planeta mrtvih“. Novi nastavak nosi naziv „U ime sina“ i predstavlja još jednu u nizu priča o tom paralelnom univerzumu istraživača noćnih mora koji je osmislio Alesandro Bilota.

u ime sina stripblog

Novi nastavak „Planete mrtvih“ Alesandra Bilote i Đanpijera Kasertana

Ovoga puta crtež je radio Đanpijero Kasertano. Priča u kojoj se prepliće prošlost, sadašnjost i nesigurna budućnost, dobija svoj nastavak i tako spaja nespojivo.

Da podsetimo, priča „Planete mrtvih“ počinje tako što Gručo, Dilanov pomoćnik postaje nulta žrtva čudnog virusa koji ljude pretvara u žive mrtvace. Takođe, pojavljuju se horde „zaboravnih“ koji dolaze svojim kućama, nakon godina i godina kao da se ništa nije dogodilo, o njima je bilo reči i u ranijim Dilanovim pričama. London je podeljen u zone, u njemu se održavaju izbori, Dilan je počeo ponovo da pije, da zbija šale, onakve Gručove šale koje je uvek mrzeo, ponovo se vratio u službu Skotland Jarda, nema više bubu i ne živi u Krejven Roudu 7. Čista anomija nastala je u Dilanovoj budućnosti, gde je on stari i sed, predvodnik jedinica koje se bore protiv nadolazeće najezde živih mrtvaca.

Prošlo je tačno godinu dana od prethodnog broja „Državni neprijatelj broj jedan“ i sada nova godina ovog serijala donosi novu dozu užasa u „Planeti mrtvih“.

-Priče su jedinstvene i mogu se čitati bez nekog predznanja u kojem je priča postavljena. Svet je razoren od epidemije povratnika. Gručo je postao nulta žrtva tog virusa, a naš hrabri lovac na noćne more nije mogao da ga ubije. Sada oseća krivicu za sve, jer nije imao hrabrosti da saseče virus u korenu. U ovom svetu postoje „zaboravni“, ljudi koji odlaze u oaze gde uzimaju drogu kako bi zaboravili. Ponovo se pojavljuje Ksabaras, podseća nas scenarista „Planete mrtvih“ Alesandro Bilota za sajt Serđo Boneli Editore.

Priča se u nastavku vrti oko nekoga ko se zove Godvin Dog. Ta osoba se pojavljuje i na kraju prethodnog broja i ostaje nam da istražimo do kraja ko je on zapravo.

Godvin je pucao na kraju dela “Državni neprijatelj broj jedan” u Ksabarasa i to je scena u kojoj ga upoznajemo. “U ime sina” je možda, registar celokupnog serijala “Planete mrtvih”, međutim, teži, složeniji i melanholičniji. U ovom nastavku bi se mogao uvideti odnos između sina i oca, odnos o kojem se pripoveda tokom čitavog serijala priča iz Krejven Rouda. Ova saga otvara bezbroj mogućnosti.

Priča postavlja tri junaka na delo, kada se njihove intimne sudbine prepliću jedna sa drugom. Godvin staje na put svog oca Dilana, a naročito Ksabarasov.

Priča nije ništa drugo nego lavirint sa autorom, koji ne otkriva referentne tačke serijala, preplitanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Treba napomenuti da je naslovnicu i za ovaj broj radio crtač Marko Mastraco.

Kakvi nas sve užasi čekaju u novoj „Planteni mrtvih“, odgovor na ovo pitanje možemo pronaći jedino u nastavku sage o stravičnoj budućnosti istraživača noćnih mora, nazvanom „U ime sina“.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x