Kad eksperiment nad životinjama izmakne kontroli

0

Poznato je da su miševi i pacovi najčešće laboratorijske životinje. Ne zbog toga što svoje stanište nalaze u laboratorijama širom sveta, već zato što su ti glodari najpogodiniji za različite eksperimente i naučna istraživanja.

eksperiment nad zivotinjama stripblog

Prikaz stripa “MI 3” Granta Morisona i Frenka Kvajtlija u izdanju Darkvuda

Koliko ih je izgubilo život žrtvujući se u ime nauke ne zna se, ali u Rusiji, u Novosibirsku postoji spomenik podignut ovim životinjama u čast njihovom stradanju. Spomenik predstavlja miša koji plete dvostruku DNK spiralu. Svakako ne koriste se samo ove vrste za ispitivanje, već se tu nalaze mnoge druge koje takođe, svojim samopregornim zalaganjem (sigurno nevoljnim) doprinose nauci.

Priča “MI 3” škotskog dvojca Granta Morisona i Frenka Kvajtlija govori o psu, mački i zecu u svom nastojanju da se spasu “nehumanih” naučnih istraživanja. Neko će reći kako nehumanih ako se radi o životinjama? Upravo tako, priča o razvijenim mašinama za ubijanje smešta u svoje središte tri kućna ljubimca, oteta od svojih vlasnika, odenuta u moderne savremene oklope. Pas, mačka i zec govore i savršene su sprave za ubijanje. U cilju zaustavljanja širenja konvencionalnih ratova, Vlada Sjedinjenih Država planira formiranje vojske, tehnologijom unapređenih životinja za svoje ciljeve.

Dinamični crteži smenjuju se filmskom brzinom. Radnja grafičkog romana vodi čitaoce samo ka jednom cilju, oslobađanju zarobljenih životinja iz njihove neprirodne sredine i njihove neprirode naravi. Životinje čiji je mozak programiran tako da odgovara na napade i uništava objkat svog zadatka, teško mire urođene nagone sa neprirodnim programom i nametnutim hardverom koji je od umiljatih ljubimaca napravio krvoločne mašine. Njihov put je put “kući”.

Scenarista Grant Morison i Frenk Kvajtli radili su na mnogim ostvarenjima zajedno, jedno od najvećih njihovih zajedničkih stripova, mnogi ga smatraju i krunom zajedničkog rada jeste “All star Superman”. U ovom delu, dvojica autora govore o možda najvećem superheroju svih vremena iz nekog drugačijeg ugla. Pripoveda se o njegovim poslednjim podvizima, o Supermenu u njegovim poslednjim danima. Takođe, Morison i Kvajtli su sarađivali i u izdavačkim kućama DC i Marvel, na stripovima Feliks Mentalo, X-ljudi, Multiversity.

 “MI 3” nikako nije strip koji će na neki način da svojom pričom izazove jeftina osećanja, ali ukazuje na to da životinje nisu igračke kojima shvatamo svet. Životinje ne mogu da budu kao ljudi, ne treba ih tretirati kao ljude, ali moramo ih štititi od ljudi. Ako je čovek stvorilo civilizaciju kao neku vrstu svoje druge prirode, životinje to ne rade i tako nešto im ne treba.

Oklopi sa svom propratnom ratnom opremom u koje su smešteni pas, mačka i zec napravljeni su prema potrebama životinja. Sami autori govore o tome u njihovim izjavama prenetim u izdanju izdavačke kuće Darkvuda koja je ovaj proizvod ponudila našem tržištu.

-Početna ideja mi je bila da životinje smestimo u dvonožna robot-odela kako bi izgledala kao krupnija ljudska bića sa životnjskim glavama. Ali to naprosto nije išlo, pa smo rešili da je bolje da oklop bude prilagođen životinjskom obliku koji je unutar njega, objašnjava scenarista Grant Morison.

Crtač priče “MI 3” Frenk Kvajtli kaže da je crtež počeo izgrađivati od dna naogre.

-Krenuli smo od praktičnih, a ne estetskih merila – kao da dizajniramo nešto što bi makar u praksi moglo da bude upotrebljivo, navodi Kvajtli.

Morison ističe da je prilikom pisanja priče na početku, nju (priču) odredio kao “meso i pokret” , izgrađenu između stremljenja triju životinja, pripovedački prostu i linearnu.     

Objavljeno 20. 01. 2018. godine u dnevnom listu Danas. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x