Obojeni program broj 14 Teks: Mala sveska puna velikana

0
obojeni program stripblog

Novi broj edicije Obojeni program predstavljen je na 62. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga nakon pauze od marta ove godine.

To ostaje često postavljano pitanje na koje odgovore daju filozofija, sociologija, religije i drugi pristupi. Veza sadašnosti i prošlosti je neminovno tema ovog Teksovog nastavka edicije Obojeni program u izdanju kuće Veseli četvrtak. Još jedna karakteristika oslikava ovu zbirku velikana u jednoj svesci, a to je Meksiko. 

Jakopo Rauk i Alesandro Boči svojom pričom vode nas u susret starih poznanika i dužnika, Teksa Vilera i Apača Nečujna Senka. Terorom koji seje osvetoljubivi indijanac pod nadimkom Meskalero, ostavlja poruku Teksu da je željan osvete. Čin kukavice i nepoštene borbe osuđuje etička i druga pravila svih društava. Mnogi za Evropljane primitivni narodi (neshvatajući svoj primitivizam) bili su okarakterisani kao neuki divljaci, ljudožderi koje treba krotiti i porobljavati. Međutim, oni su razvijali svoja društva boreći se protiv države, boreći se protiv viškova, razlika, prekomernog. Takva društva su razvijala kodekse snažnije i jače nego bilo koji zakoni takozvanog kulturnog sveta. Ti zakoni su doveli Apača u svojim mladim godinama u loš i nezavidan položaj zbog njihovog kršenja, za šta je njemu kriv bio Viler.

Priča ispričana hiljadama puta, vodi nas kao i ostale u svesci, u Meksiko gde nas Bozeli i Doti upoznaju samovoljom bogatih i njihovom verom u novac do te mere da njime mogu posedovati i ljude. Priča lepotice Remedios i njenog siromašnog izabranika (delo Sto godina samoće, Markes) ogleda se u ovim stranicama i mnogim drugim pričama, samo se likovi i okolnosti menjaju, a poenta od kad je sveta i veka ostaje ista.  

Valter Venturi crtač koji je najavio mogućnost da će jedna od epizoda Zagora biti smeštena u Srbiji, donosi svojim umećem, zajedno sa Barbijeriem primer, efikasnosti, jasnosti i kvaliteta. U svega nekoliko tabli, sa malo teksta, brza i efektna epizoda oslikava brzu smenjivost života i smrti na Divljem zapadu. 

Frančesko Testi i Mauro Laureti vraćaju Teksa u dane kada je sa svojim vernim Dinamitom bio odmetnik. Prijateljstvo dva odmetnika i lovca na glave prenosi se u doba Teksove zrelosti gde on dolazi u mogućnost da se oduži svom starom prijatelju, zato što mu je ovaj nakon mnogo godina spasao život.

Nisu samo Mefisto i indijanski šamani mistični momenti ovog strip serijala. Čupakabre mitska stvorenja u priči “Zagorovog majstora” Morena Buratinija i Rubinija napadaju družinu u kojoj se nalazi Teks. Stvorenja nalik na vukove sa velikom snagom seju strah, ali ih niko nije video, već o njima samo kruže priče. Takođe, prošlost ovde ima velikog uticaja, jer šta može da radi naučnik kada 20 godina proučava i traga za jednom vrstom, nego da ode zajedno sa njom? 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x