Kapetan Miki

0

Godinama, nakon drugog svetskog rata trebalo je na sve načine odagnati misli građana izgubljenih nakon ratnih razaranja u Evropi. Epoha vestern filmova ispunjavala je deo vremena ljudi.

kapetan miki stripblog

Sredina dvadesetog veka je period razvoja različitih vrsta umetnosti. 

Bioskopski repertoar je bio prepun priča sa divljeg zapada. Upravo u to vreme nastaje naivno, naizgled jednostavno strip rešenje. Čuveni pseudonim EsseGesse iza kojeg se kriju imena Sinchetto, Guzzon, Sartoris stvaraju novog vestern junaka. Godine 1951. dolazi na čitalačku scenu “Kapetan Miki”.

Grafička ostvarenja ovog serijala su bila verna kopija crtanih filmova ili “smešnih slika”, kako su ih nekoliko decenija ranije nazivali. Glavni junak stripa je mladić pegavog, dečijeg lica i nežne kratke kose. Njegova spoljašnjost oslikava karakter ličnosti, rendžerska uniforma, čizme, zvezda i šešir na leđima. Ostali likovi nose odeću prepoznatljivu za kraj iz kojeg su se doselili, često veoma izgužvanu, prljavu, neurednu.

Kapetan Miki je dečak koji je rano odrastao. Bez oca i majke, odgajio ga je čovek po imenu Klem, ali nakon što su Klema ubili banditi, Miki odlučuje da se pridruži rendžerima u Nevadi i krene u potragu za banditima. Nakon osvete Klema on brzo napreduje. Svojim zaslugama stiče simpatije komandanta Fort Coulvera. Hrabrost, neutrašivost i izuzetna inteligentnost su razlozi zbog kojih ovaj junak dobija zadatke koje drugi nisu u stanju da reše.

Kao što smo već govorili u prethodnim tekstovima, glavna odlika svakog stripa ili strip junaka jeste njihov pomoćnik. Pomoćnik je glavna ličnost kao i onaj po čijem se imenu zove serijal. Oni su neretko prave šeprtlje, smetenjaci, šaljivdžije, mnogi su i veoma hrabri, ali ne razborite osobe. Naš kapetan nije imao sreće sa pomoćnicima. Negoviljudi su spremni da u svakom tenutku budu uz njega. Dva njegova najbolja prijatelja su alkoholičari, verni posetioci svih usputnih birtija, galmdžije i polemičari. Smuk i doktora Salaso su pravi uživaoci ruma, ali to ih ne sprečava da se bore zajedno sa Mikijem. Porok ove dvojice vernih pratioca ih ne sputava da budu uz kapetana, šta više izvukli su ga iz bezbroj situacija.

Posle osvete bandi ubica Klema, kapetan Miki se vratio u Fort Coulver kako bi uspostavio i održao mir. Njegovi neprijatelji su razbojnici koji puškaraju ili napadaju kočije i dilizasne. Otimači blaga, napasnici, revolveraši. Veliki protivnici su mu i indijanci. Indijanci su predstavljni kao i u drugim stripovima i filmovima tog doba, kao propalice, banditi zli i loši momci. Kao ozbiljniji protivnici kroz mnoge epizode serijala se provlače general Kalavera i Čovek sa hiljadu lica.

Kao jedan od značajnijih likova jeste Mikijeva verenica Suzi, ćerka pukovnika Brauna. Više predstavljena kao pegava devojčica sa dve pletenice, Suzi je uvek spremna da prigovori nešto Mikiju i da ga vešto odbrani od njene suparnice Elen Gordon.

Strip serijal pod nazivom “Kapetan Miki”, često je smatran stripom za decu, zbog svojih grafičkih rešenja, međutim njegova radnja privlačila je publiku različitog uzrasta. U našoj zemlji on je izlazio i stekao najveću popularnost u “Zlatnoj seriji”. Nakon ovog izdavaštva pojaviljivalo se nekoliko loših izdanja koja nisu zabeležila veliki uspeh.

Svakako Kapetan Miki je junak koji je ušao u legendu pored Bleka i Komandanta Marka (ova dva ostvarenja EsseGEsse kuće su veoma slična jedna drugom ali i strip junak o kojem u ovom tekstu govorimo).

Objavljeno 27. jula 2015. na portalu Beogradska nedelja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x