Najbolje da počnemo od kraja

0

Epizoda koja predstavlja kraj samog početka jedne nove edicije Dilan Doga, počinje uobičajenom scenom za redovni serijal.

pocnemo od kraja stripblog

Dilan Dog – “Planeta mrtvih”- Piše: Bilotta; Crta:  Di Giandomenico 

Uska ulica i u njoj zalutali prolaznik, zapravo prva žrtva predmeta priče. Međutim, “Planeta mrtvih” odmah na sledećoj strani donosi niz nejasnoća, koje su prilikom objavljivanja u DD Color festu  broj 2, verujemo zbunile i zainteresovale čitaoce širom Italije. Naši čitaoci su bili dobro upoznati sa genezom priče, podsećamo da je izdavačka kuća Veseli četvrtakpočela ovaj serijal po redu razvoja priče, ali ne i po redosledu nastanka epizoda.

Odjednom se u odbranu sirote devojke napadnute od strane povratnika (onih koji su se vratili iz mrtvih) pojavljuje nekoliko ljudi, zatim sve više, identično obučenih kao junak same priče. Specijalni odred za borbu protiv živih mrtvaca londonske policije vodi Dilan Dog, koji progonjen krivicom taj posao ne obavlja sa voljom. Porast broja povratnika i zaboravnih (onih koji se vraćaju u svoje živote nakon nekoliko godina, pošto su ih napustili) smanjije broj živih i dovodi do ideje za aktiviranje eksplozivnih naoprava na brnjicama povratnika, što bi ih uništili.

Ali da se vratimo samom liku i karakteristikama serijala.

Kako smo već spomenuli u našem tekstu “Bivši istraživač noćnih mora”, Dilan to zaista i jeste. U neku ruku, jer sve ovo što se događa zapravo i jeste noćna mora. Njegova buba sa čuvenim regisarskim brojem DYD 666 je uništena, a Krejven roud je evakuisan, jer se nadomak njega nalazi zid odbrane ostatka grada od najezde povratnika. Dilan pije i neprestano sanja svoju galiju kako ga vodi negde, gde nikako da stigne. Gručo je zaražen kao nulta žrtva, kojeg Dilan nije imao snage da ubije i sada progonjen krivicom upada u apsurd i ludilo, što dovodi do pričanja Gručovih viceva. Oni su ga uvek nervirali. Krug se zatvorio kada je Dilana zarazio njegov prijatelj, a on sam otišao do galije gde ga je čekala smrt, kao i sve druge.

Kratka priča Planete mrtvih deluje prilično konfuzno, nabacano, može se reći nepregledno. Teško je razaznati prvim čitanjem šta je zapravo to što piše i kakvu ideju sa sobom nosi. Naravno da je autor sa nastavkom svog serijala u mnogome napredovao, i nesumnjivo razvio priču.

 “Ta je priča nesumljivo kraj, i za mene, poslednja priča o Dilan dogu.” rekao je autor sage Alesandro Bilota za intervju Veselom četvrtku, i dodao “Međutim, ima još mnogo toga da se priča kako bi se došlo do kraja te priče, i to je ono na čemu radim.”.

Ukolko uzmemo u obzir da je prvi broj edicije “Obojeni program” (u kojem je izašla epizoda “Zbogom Gručo”) za jako kratko vreme rasprodat, i da ljudi taj broj sada prodaju po neuporedivo većoj ceni,  možemo zaključiti da je ovaj serijal uspešno prihvaćen i kod nas.

Objavljneno 22. juna 2016. na portalu Beogradska nedelja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x